hirdetés

Balhézott nemrég Andy Vajna egyik budapesti luxus éttermében a kanadai fenegyerek és egy kormányközeli személyt is csúnyán kiosztott a  tékozló milliárdos, az Esti Újság úgy értesült. Josh Cartu nem gondolta de meg is lett az eredménye, hisz vizsgálják a cégeit. Kanadában pedig most komoly bajba keveredtek a cégei és már itthon is górcső alatt nézik a hatóságok a Cartu birodalmat. 

 

Hirtelen bajba került a kanadai fenegyerek, aki évek óta él Budapesten és borzolja a kedélyeket a luxus autóival. Josh Carturól az éjszakában mindenki tudta, hogy a pénzét fura módon szerezte. Feltehetőleg a hatóságok is tudták ezt, de eddig tűrtek.

De mi történhetett ? Egyrészt Kanadában kiborult a bili Cartuék cégei ugyanis 233 millió dollárt kerestek és nagy a gyanú, hogy úgy, hogy átverték az ügyfeleiket. Érdekes.

Azonban az még érdekesebb, hogy Josh Cartu az Esti Újság értesülése szerint Andy Vajna egyik luxus éttermében balhézott Budapesten. Az egy dolog, hogy a viselkedése nem volt túl úri, de a kormány egyik megmondó emberét is elkezdte osztani a nagy nyilvánosság elött, sokak szerint teljesen érthetetlenül, hisz csak jó szándékkal akarta Cartut megkérni, hogy ne dühöngjön, nem ez a módja annak, ha esetleg valamivel nem elégedett. Ráadásul Cartu itt is törzsvendégnek számított korábban, de úgy tűnik elhitte ő sérthetetlen és bármit megtehet. Nos úgy tűnik tévedett.

Természetesen nem állítjuk, hogy az éttermi balhénak és Cartuek cége elleni vizsgálatoknak köze lehet egymáshoz, mindenesetre a véletlen egybeesések sokasága teszi most izgalmassá a tékozló milliárdos sztoriját.

A Cartu-birodalom három kanadai-izraeli testvér, Jonathan, Joshua és David Cartu vállalkozása, közölük a magyaroknak a Budapesten élő Josh Cartu neve lehet ismerős. Fényűző életmódjával, luxusautóival, közösségi médiás jelenlétével többször is bekerült a magyar sajtóba. 2014-ben az akkor 35 éves vállalkozó az Alagútban összetört egy több mint 40 millió forintos sportkocsit, egy Bac Monót.

Az, hogy egy ilyen kocsival valaki furikázott Budapesten, azért számított szenzációnak, mert bár ez messze nem a világ legdrágább autója, de igazi ritkaság, ráadásul az egyik leggyorsabb járgány.

CArtu be is robbant a médiába, igazi celeb lett. A 444 később egy kisebb portrécikket is írt róla, akit autóversenyzőként, üzletemberként, techmogulként, életművészként jellemzett.

Igazi nagymenő, és ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy a világ legmenőbbjei között forgolódik. Ráadásul ez kifejezetten jól áll neki. Tessék végignézni az Instagramját vagy a róla szóló cikkeket és galériákat, fényképezkedett ő már Felipe Massával, Fernando Alonsóval, Bernie Ecclestone-nal, Jeremy Clarksonnal, Jean-Claude Van Damme-mal, Nir Barkattal, Jeruzsálem polgármesterével, Luca di Montezemolóval, a Ferrari nemrég lemondott elnökével; fényképezkedett a Hercules forgatásán, illetve tetszőleges luxusautóval, tetszőleges magánrepülőn, magányachton, tetszőleges nyuszifüles playmate-ekkel – írták a kanadairól, aki egy kb. 90 millió forintot érő Ferrari F-12 Berlinetta, egy hatvanmilliót érő Ferrari 458 Spider, egy 95 milliós Rolls Royce Phantom, egy Lamborghinijéről, egy Mercedes és még ki tudja milyen autó tulajdonosa.

Tavaly az RTL Klub is forgatott vele, sztárolta, amikor Josh Cartu megmutatta a tévé stábjának, mekkora luxusban él Budapesten, de a neten más videomegosztón is fenn van a lakásának bemutatása.

Cartu egyik cége a Call4all Kft. két, egymással összefüggő tevékenységet végzett: az online kaszinózást és az úgynevezett bináris opciós kereskedést. Az előbbihez nem kell különösebb magyarázat, de az utóbbi magyarázatra szorul. A bináris kereskedés elég népszerű a netes csalók körében, nem véletlen, hogy a Magyar Nemzeti Bank – éppen a múlt hónapban – szigorú korlátok közé szorította, de vannak olyan államok, ahol gyakorlatilag tiltják is ezt. Már önmagában a bináris kereskedés megnevezés is megtévesztő, mert a bináris (digitális) opciónak szinte semmi köze nincs a hagyományos opciós piachoz. A lényege, hogy az ügyfélnek fogadnia kell arra, hogy egy meghatározott idő után magasabb vagy alacsonyabb lesz-e egy pénzügyi eszköz (például euró/dollár) árfolyama. Csakhogy míg a valódi befektetési termékeknél van esély arra, hogy ezzel pénzt tud keresni az ügyfél, a digitális opciós ügyleteknél ennek az esélye igencsak kicsi. Ezek a rendszerek a kaszinók és a nyerőgépek működési elvéhez hasonlóan úgy lettek kifejlesztve, hogy a szolgáltató mindenképp jól járjon, az ügyfél lehetőleg előbb-utóbb bukjon. És akkor még arról nem is beszéltünk, ha valaki konkrétan csalni akar. A kereskedési platformokat a szolgáltató gyakran úgy manipulálja, hogy végül mindenképpen bukjon az ügyfél. Vagy megtörténhet, hogy ha egy befektető nyer is egy üzleten, a szolgáltató nem írja jóvá azt a számláján vagy egyéb módon nehezíti a kifizetést. Megesik, hogy a pénzét így elbukó befektetőt egy másik, de ugyanahhoz az “üzleti” körhöz kötődő csaló cég keresi fel és némi pénz fejében felajánlja a nyereség visszaszerzését, de végül az ügyfél azt az összeget is bukja. Kismillió módszer van tehát, és ahogy a legtöbb ilyen csalás esetében, a szolgáltatók (vagyis a rendszer üzemeltetői) sokszor több céget is alapítanak más-más néven és hálózzák be így az egyik cégükkel már korábban lehúzott klienst.

Az online kaszinós “üzletág” 2016 decemberében szűnt meg, a binarys ág maradt, de 2017 tavaszán onnan is mindenkit kirúgtak.

Hogy valójában miből lett gazdag a férfi, továbbra sem tudni, azt viszont igen, hogy a kanadai hatóságok eljárást indítottak ellene és a testvérei ellen is a bináris kereskedésükkel összefüggésben. Egy, a kanadai Ontarióban illetékes pénzügyi felügyeleti hatóság oldalán május 4-én közzétett dokumentum szerint a Cartu fivérek cégei 2013 júliusa és 2017 áprilisa között vettek rá hétszáz kanadai befektetőt bináris kereskedésre, ezekből az üzletekből pedig nagyjából 1,4 millió (minden bizonnyal kanadai) dollárra tettek szert.

A dokumentum szerint Cartuék a kereskedéssel foglalkozó cégüket nem jegyezték be az illetékes kanadai hatóságnál.

A hatóságok két olyan weboldalt is említenek, amelyek mögött Cartuék álltak, az elérhetőségeikkel kapcsolatban pedig ezeken a weboldalakon eleve félrevezető információkat tüntettek fel. Így azt sem tudták a kanadai befektetők, hogy a pénzügyi műveleteket izraeli call centerekben bonyolítják egy Tracy PAI Management Limited nevű társaságon keresztül.
A kanadai hatóság nem tesz említést arról, hogy egy magyar cég is üzemeltetett call centert, ami betudható annak, hogy a kanadaiakat nem a magyar call centeresek hívogatták.

A Budapesten működő Call4all kft. 2015-ben alakult, tavaly tavasszal szűnt meg végelszámolással.

A kanadai befektetőket egyébként Cartuék a dokumentum szerint azzal is megtévesztették, hogy álneveket használtak, Jonathan Cartut például “Jon Cartier” néven ismerték az ügyfelek, merthogy nekik így mutatkozott be. A weboldalaik 60-85 százalékos megtérülést ajánlottak a befektetőiknek.

A kanadaiak által beazonosított két, Cartuékhoz köthető weboldalak kártyás fizetései mögött két cég állt. Az UKTVM-et az Egyesült Királyságban jegyezték be és a Beeoptions kereskedései futottak rajta 2014 végéig. A Greymountain nevű céget Írországban jegyezték be és 2014 közepétől kezdve még 2017-ben is futottak rajta át a befizetések, de ezekhez a társaságokhoz névleg Cartuéknak nem volt közük. A pénzek az UKTVM-től és a Greymountaintól mentek aztán át olyan cégekbe, amelyek számláihoz közvetlenül Cartuéknak volt hozzáférésük, tehát a rendszer végén ők álltak.

233 millió kanadai dollár az mintegy 53 milliárd forint folyt ba a kanadai hatóságok szerint Cartuék vállalkozásaiba. A Cartu-fivérek elleni felügyeleti eljárásról a Times of Israel című lap is beszámolt. A cikk szerint a kanadai felügyeleti eljárásnak legfeljebb pénzbírság és eltiltás lehet a vége. Börtönbüntetés viszont csak akkor fenyegetné Cartuékat, ha büntetőeljárás is indulna ellenük.

(Esti Újság-Index )