hirdetés

Michal Horáček egykori újságíró, könnyűzenei szövegíró és sikeres vállalkozó indulni akar a 2018 elején esedékes cseh elnökválasztáson.
horacek-michal– Pártoktól független jelölt akarok lenni és a választási kampány költségeit saját magam fogom viselni. Meggyőződésem, hogy az elnöki tisztséget tisztességesebben is el lehet látni, mint ahogy azt nálunk eddig tapasztaltuk – mondta Horáček újságíróknak csütörtöki prágai sajtótájékoztatóján.
Leszögezte, hogy jelöltsége radikálisan átlátható lesz, saját személyi adatait, vagyoni helyzetét, a múltját érintő dokumentumokat is nyilvánosságra hozza.

A 64 éves Michal Horáček közölte, hogy személyes vagyona jelenleg mintegy 460 millió korona (5,3 milliárd forint). A vállalkozó egyik alapítója volt a Fortuna fogadási irodának, amelyet három társával együtt 2004-ben eladtak 2,4 milliárd koronáért. Ezek az adatok korábban nem voltak ismertek.

A kampányra a választási törvényben megengedett összeget kívánja elkölteni. Ez az első fordulóban jelöltként 40 millió koronában állapítja meg a költségek felső határát, amennyiben a jelölt továbbjut a második fordulóba, ott további 10 millió koronát költhet el kampánycélokra.
Milos Zeman jelenlegi államfő korábban közölte, hogy a jövő év márciusában hozza nyilvánosságra, megpályázza-e másodszor is a elnöki bársonyszéket. A prágai sajtó szinte egyhangúlag úgy véli, hogy Milos Zeman indulni fog és a 2018-as elnökválasztás legnagyobb esélyese. Eddig Igor Sládek vállalkozó és Marek Hilser polgárjogi aktivista jelentette be, hogy indulni kíván az elnökválasztáson.

Michal Horáček hozzátette, hogy nem fogja parlamenti képviselők és szenátorok támogatását kérni elnökjelöltségének hivatalos bejegyzéséhez, hanem megpróbálja összegyűjteni a jelöltséghez szükséges 50 ezer aláírást.