hirdetés

Véget ért egyelőre a doppingbotrányba keveredett teniszcsillag ENSZ-karrierje. A doppingolását beismerő teniszező kilenc éve volt jótékonysági nagykövet. Az ENSZ amíg a nyomozás be nem fejeződik, Sarapova jótékonysági munkáját felfüggeszti.

sarapova-formula.hu

Az ENSZ felfüggesztette Marija Sarapova jótékonysági nagyköveti tisztségét, miután a teniszező elismerte, hogy doppingolt. Sarapova állítólag tíz éve szedett meldoniumot a cukorbetegsége ellen, ám a szer csak januárban került tiltólistára, és ezt Sarapova nem vette észre.

A teniszező – akit több szponzor, így a Porsche és a Nike sem támogat tovább – az ENSZ szegénység és az egyenlőtlenségek felszámolására hivatott fejlesztési programján dolgozott már kilenc éve, ennek keretében főként az 1986-os csernobili katasztrófa túlélőin segített.

Sarapova korábban úgy nyilatkozott, hogy a jelképes, évente egy dollárért végzett „munkámra mindennél büszkébb vagyok”.

Az ENSZ egyik szóvivője közölte, hogy a szervezet hálás Sarapova eddigi munkájáért, de a nyomozás idejére minden tervezett feladata alól felmenti.

A játékos egy és négy év közötti eltiltásra számíthat. Mivel áprilisban már 29 éves lesz, a mostani lebukás az érdemi pályafutása végét jelenti.