hirdetés

Az országos tiszti főorvos Müller Cecília elvárja a háziorvosoktól, hogy oltási akciónapokat tartsanak. Aki ennek nem tesz eleget az 5 milliós bírságra számíthat. Sajnos a háziorvosok különösen veszélyeztettek, hisz többségük idős így a kérés vagy utasítás picit meglepő.

 

Határozatban tette közzé Müller Cecília országos tiszti főorvos a már karácsony előtt bejelentett januári oltási akciónapok háziorvosokat érintő részleteit. Ebben az egyik legfontosabb rész az, hogy a háziorvosokat felkérik arra, hogy a rendelési időben végzett oltásokon túl, ők is tartsanak oltási akciónapokat.

Három lehetőség közül választhatnak a háziorvosok. Az egyik, hogy januárban legalább egy hétvégén, vagy egy szabadon választott péntek-szombati napon, amelyet egyeztet a megyei oltási bizottsággal, vagy pedig pénteken 14–18 óra, szombaton 10–18 óra közötti időszakban tartja az oltási akciónapot.

Minderről természetesen tájékoztatnia kell a lakosságot is.

Ha a háziorvos nem a határozatban foglaltaknak megfelelően jár el, megsérti azt, akkor akár 5 millió forintos büntetést is kaphat.

Müller kérése picit fura, hisz a háziorvosi több mint háromnegyede idős orvos, azaz különösen veszélyeztettek a koronavírussal szemben. Arról pedig nem is beszélve, hogy kevés az országban a háziorvos, és nem biztos, hogy jó lenne , ha bekapnák a koronavírust és hetekre kidőlnének a munkából.

Az Esti Újság több budapesti háziorvossal is beszélt, akiknek nem tetszik az új rendelet. egyrészt így is túlterheltek, mert kevesen vannak. Így nem igazán tudják honnan szerezzenek plusz időt maguknak. Azon is  fel vannak háborodva az érintettek, hogy belengették nekik az 5 milliós bírságot is.

(CsT)