hirdetés

Úgy tűnik, Zugló polgármestere kígyót dédelgetett a keblén. Megszavazták ugyanis a Liget Projekt támogatását Zugló szocialista önkormányzati képviselői és a fideszes politikusok – közölte Karácsony Gergely PM-es polgármester, akit megdöbbentett a döntés, és meg akarja azt vétózni. A helyi Fidesz-frakció szerint győzött a józan ész. Karácsony Gergely nem is olyan rég a Fidesszel is lepaktált, hisz egyik alpolgármestere még a Papcsák-érából híressé vált Rozgonyi Zoltán. Arra feltehetőleg Karácsony nem gondolt, hogy a Fidesz majd őt kikerüli, és a szocikkal fognak közösen lépni. Ez hiba volt.

karácsony x

Nem találom a szavakat – írta közösségi oldalán Karácsony Gergely zuglói városvezető, aki szerint a képviselő-testület szocialista képviselői ma megszavaztak egy olyan fideszes határozatot, amely szerint a zuglói önkormányzat támogatja a Liget Projektet.

Pedig a kampányban arra szövetkeztünk, hogy közösen megvédjük a Városligetet. Természetesen, élve a törvényi adta lehetőséggel, megvétózom a döntést. Remélem, meggondolják magukat! – tette hozzá a polgármester.

A határozat tervezetét Rozgonyi Zoltán fideszes alpolgármester, a párt helyi frakciójának vezetője nyújtotta be. Így nagyon nem is értelmezhető Karácsony megdöbbenése, hisz  a Papcsák-korszakból épp ő maga  mentette át magához a régi új fideszes alpolgármestert. Karácsony úr azt gondolta, hogy ez elég volt? Rozgonyi alpolgi majd innentől kezdve haver lesz? Persze az komoly húzás volt, hogy a helyi MSZP tagjai a fideszesekkel összeálltak, de ezen sem szabad meglepődni. Hisz Karácsony, miután nyert, mint polgármester egyből a Fidesszel kokettált és egyezkedett. A baloldal pedig ezen besértődött, nem is kicsit. A Liget Projekt ráadásul rengeteg pénzt jelent ezen ínséges időkben, és biztos csurran-cseppen majd mindenkinek belőle.

Nos az MSZP–Fidesz közösködés értelmében a képviselő-testület „folyamatosan tájékozódva, a megfelelő információk birtokában támogatja a Liget Budapest projektet, egyben a Városliget megújítását mindaddig, míg az a Városligeti Építési Szabályzatnak megfelelően, a parki funkciók fenntartásával és megújításával, a környezet minőségének javításával, a zöld felület növelésével történik meg”.

A határozatban a képviselő-testület felkérte a polgármestert, kezdjen tárgyalásokat a Városliget Zrt.-vel azért, hogy a testület „megnyugtató módon követni, szükség esetén pozitívan befolyásolni tudja a Városliget fejlesztésének egyes lépéseit”.

Az is szerepel a dokumentumban, hogy a zuglói képviselők lakossági fórumokat szerveznek, ahol a Városliget Zrt.-vel közösen mutatják be a Városliget tervezett jövőbeli képét.

A Puskás Stadion átalakításának és a Városliget megújításának zuglói hatásait a jóváhagyott előterjesztés szerint többen többféleképpen értelmezik (másképp mondva: többféle módon látnak a jövőbe, ki-ki kedve és vérmérséklete – vagy politikai hovatartozása szerint).

A dokumentum stratégiai szemléletváltást javasol, és hozzáteszi, hogy a kizárólag politikai indíttatású ellenzése ezeknek a nagyszabású városfejlesztési terveknek semmiféle hasznot nem hoz Zuglónak. Ez hiteltelenné teheti a képviselők munkáját, képmutatóvá a testület magatartását.

A javaslathoz az MSZP-Összefogás Zuglóért 11 pontos módosító indítványt nyújtott be, amiben többek között közterület-rehabilitációs programhoz, az Egressy tér és a Pillangó park, illetve az Olof Palme-ház felújításához, térfigyelő kamerák kihelyezéséhez kötötték a projekt támogatását.

A módosítókat is tartalmazó határozat végül a Fidesz–KDNP-s és az MSZP-Összefogás Zuglóért szavazataival többséget kapott, ellene voksolt a PM, az LMP, a Jobbik és a Civil Zugló.