hirdetés

Yvett rendesen pörgött s emiatt a tűzoltók sem unatkoztak. Volt munka bőven, hisz szerda éjfélig majdnem kétszázszor riasztották a tűzoltókat, azóta is tucatjával érkeznek a segélyhívások szinte az egész országból.

Hajdu Márton elmondta: elsősorban a Dunántúlon voltak gondok, a legtöbb riasztást Somogy megyéből kapták. Jellemzően a viharos erősségű szél miatt kidőlt fákhoz, leszakadt faágakhoz riasztották őket, mintegy 20 épületkárról érkezett bejelentés. Egy esetben a szél annyira megbontotta a tetőszerkezetet, hogy a ház lakhatatlanná vált – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. Volt ahol fa dőlt az útra, másutt vasúti felsővezetéket rongáltak meg a leszakadó faágak. Öt megyében 12 településen volt átmenetileg áramszünet – tette hozzá az MTI-nek Hajdu Márton. Az előrejelzés szerint az OKF továbbra is tömeges bejelentésekre készül. A katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiban tömeges riasztások esetén rangsorolják az eseteket: az életveszély, illetve közművet érintő káresetek elsőbbséget élveznek.
Hajdu Márton az árvízi helyzetről azt mondta: árvízi védekezés van a Rábánál. A 86-os utat homokzsákokkal védik. Emellett a Balaton déli partján is egyes partmenti településeket homokzsákokkal védenek. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a sok eső miatt a Sajó és a Hernád mentén kell számítani a legkomolyabb árvízi védekezésre.

 

A jelentős esőzések miatt intenzív árhullám indult el a Lajtán; Mosonmagyaróvárnál a másodfokú készültség szintje felett tetőzhet a folyó – közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Az elmúlt 24 órában a Lajta felső szakaszának térségében 30-35, a Rába ausztriai vízgyűjtőjének északi, burgenlandi és alsó-ausztriai részén többfelé hullott 30-60, egy-két helyen 70 milliméternyi csapadék. A Duna alsó-ausztriai vízgyűjtő területének magasabb pontjain pedig sokfelé mértek 70-140 milliméternyi esőt.

Közölték: Győr térségében a Rábán továbbra is áradásra kell számítani, a hét végére a vízszint átlépi a 300 centiméteres értéket, vasárnapra pedig – a Dunán kialakuló árhullám miatt – a 400 centimétert. Ha a Duna szintje még magasabb lesz, a víz a 430 centiméteres magasságban lévő győri rakpartot is elérheti.

Jelezték: a Rábán Ragyogónál továbbra is lassú áradás tapasztalható; a folyó szintje ott szombaton lépheti át az első fokú készültség határát, de Árpásnál már e szint alatti tetőzéssel számolnak.

Árhullám alakult ki azonban az Ikván és vízrendszerén. Intenzíven árad az Ikva és a Rák-patak Sopronnál és az Arany-patak Nagycenknél.