hirdetés

Csúnyán elmeszelte Magyarországot az EBESZ. A szervezet választási megfigyelői szerint a Fidesz xenofób retorikával és a közszolgálati média uralásával tudott győzni. Azonban ennek sok következménye nem lesz egyelőre, bár az Unió már készül a szankciókra.

odhirAz Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti választások megfigyelésével is foglalkozó alszervezete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) közzétette a 2018-as magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatos részletes jelentését.

A dokumentum megállapítja, hogy a választópolgároknak sokféle politikai választási lehetősége volt ugyan, de a megfélemlítő és idegenellenes retorika, a média elfogultsága, az átláthatatlan kampányfinanszírozás szűkítette a valódi politikai vita terét, és korlátozta a választókat abban, hogy teljes tájékozottság birtokában dönthessenek.

A jelentés szerint meglehetősen erős gazdasági teljesítmény és alacsony munkanélküliségi ráta közepette tartották a választást, amit részben beárnyékoltak a politikai korrupció miatt felmerült aggályok. Másrészt a migráció kérdése 2015 óta központi helyen áll a kormány politikájában, 2016 óta pedig széles körű kampányt folytat a kabinet, hogy felhívja a figyelmet a migrációval kapcsolatos álláspontjára, és eltökéltségére, hogy megvédje Magyarországot a külső erőktől – ezek alatt leginkább az Európai Uniót, az ENSZ-t és Soros Györgyöt értik.

Az ODIHR jelentése emlékeztetett, hogy ez a retorika belföldön és külföldön is aggodalmat keltett, mert alkalmas lehet etnikai alapú és vallási intolerancia gerjesztésére.

Egyértelmű versenyelőnyt jelentett a Fidesznek, hogy kampánytevékenységétől többnyire megkülönböztethetetlen volt a kormány kiterjedt tájékoztató kampánya. A kampány ráadásul egybeesett közpénzekből juttatott támogatások váratlan kiosztásával is: a miniszterelnök március 7-én bejelentette, hogy minden nyugdíjasnak tízezer forintos utalványt adnak, a háztartások rezsiköltségét pedig tizenkétezer forinttal csökkentik. Ezt a döntést a kormány hirdetésekben reklámozta. Az ilyen esetek miatt az OHDIR azt javasolja, hogy az egyenlő esélyek érdekében lépéseket kell tenni a kormányzati szervek és a pártok által folytatott kampánytevékenység szétválasztására.

Az ODIHR szerint számos ellenzéki párt jelezte, hogy nehézséget okozott számukra a támogató aláírások összegyűjtése, miközben ez sok új és ismeretlen pártnak néhány nap alatt sikerült. A megfigyelőknek arról számoltak be, hogy ez csalárd módszereknek köszönhető, és ezen pártok elburjánzását a közpénzzel való visszaéléssel indokolták, de más magyarázatok szerint a szavazatmegosztásra is alkalmasak voltak.

A jelentés megállapítja, hogy a közszolgálati média az M1-en sugárzott tájékoztatásában részrehajlást tanúsított.

A kormánykoalícióról és a kormányról szóló tudósításoknak 96 százalékban pozitív volt a hangvétele, az ellenzékről szóló tájékoztatásé 82 százalékban negatív.

Az ODIHR közölte, hogy bár a politikai pártok aggodalmuknak adtak hangot a választás napján történt szabálytalanságokkal kapcsolatban, és nagy médiaérdeklődés követte az egyes választókörzetekben követeltek újraszámlálást, de a pártok összességében elfogadták a választási eredményeket.