hirdetés

Mindenki ihletet meríthet Raoul Wallenberg önfeláldozó hősiességéből, és megtalálhatja ezt a hősiességet magában, döntéseiben – mondta az Egyesült Államok budapesti nagykövete a svéd diplomata, embermentő Raoul Wallenberg születésnapján tartott megemlékezésen .

bell-Wallenberg emlék

A Raoul Wallenberg Egyesület által szervezett eseményen Colleen Bell hangsúlyozta: amikor valaki áldozattá válik, legyen akár „migráns, roma, zsidó vagy bárki más”, mindenkinek kötelessége kiállni érte. Sohasem könnyű feladat – tette hozzá -, de éppen ez Raoul Wallenberg különleges hagyatéka, mert ő meghozta a végső áldozatot, amikor a jót cselekedte.

Colleen Bell közölte, hogy azt szeretné körbejárni, mit tanít a svéd embermentő öröksége arról, hogyan lehet szembenézni a Magyarországot és a világot érő kihívásokkal, amelyekből nincs hiány. A nagykövet elsőként említette, hogy a szerb határon láthatta az egyre súlyosbodó humanitárius válságot, azt, hogy migránsok százai élnek sátortáborokban egészségtelen körülmények között.

Úgy fogalmazott az USA nagykövet asszonya, hogy egyszerű emberek elkeseredését látta, akik csak veszélyektől mentes, biztonságos életre vágynak. Mint mondta, a migrációs válság politikai oldala és okai összetettek, a humanitárius válság azonban egyértelműbb és enyhíteni kell az emberek szenvedését és Raoul Wallenberg szellemében kell dolgozni ennek megoldásán.

A nagykövet szavai szerint a világ egy része még mindig küzd az antiszemitizmus történetével és a holokauszt feldolgozásával. Azt mondta: még mindig tapasztalható, hogy egyesek „megpróbálják újraírni a holokauszt történetét”, hogy másra hárítsák a felelősséget több mint ötszázezer magyar zsidó ember meggyilkolásáért.

(Fotó: origo)