hirdetés

A Jobbik elnöke felkavarta az állóvizet. Sajtótájékoztatón jelentették be ugyanis, hogy sem Novák Előd, sem Apáti István és sem Szávay István nem lesz tagja a vezetőtestületnek. A hír állítólag az érintetteket is sokkolta. Sőt Novák neje, Dúró Dóra, aki szintén a Jobbik politikusa, belengette a lemondását, ha az elnök, Vona nem gondolja meg magát.  A párton belül elkezdődött az adok-kapok, úgy tűnik. Az Esti Újság hónapok óta úgy tudja, hogy a most megnevezett alelnökök miatt van gondja bőven a pártnak házon belül. Több politikus hangot is adott már annak, hogy elégedetlenek az alelnökökkel.   

vona_jobbik_mti

Vona Gábor a Jobbik választási győzelmének érdekében úgy döntött: a párt jelenlegi három alenöke, Novák Előd, Apáti István és Szávay István a következő tisztújítás után nem lesz tagja a pártvezetésnek. Ezt Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján.

A párt szerda délutáni elnökségi ülésének a következő tisztújítás volt a témája. A tanácskozáson Vona Gábor közölte, hogy az elnökség egy részét szeretné lecserélni. A párt alapszabálya lehetővé teszi, hogy az elnök megnevezze, mely elnökjelöltekkel szeretne együtt dolgozni a jövőben.

Mirkóczki szerint Vona ekkor közölte, hogy a három alelnök munkájára a pártvezetésben nem, de a frakcióban, és különböző szakpolitikai kérdésekben továbbra is számít. A szóvivő azt mondta, hogy a leköszönő alelnökök továbbra is fontos szereplői maradnak a pártnak.

A döntést a szóvivő azzal indokolta, hogy megváltozott a pártelnökség feladata. Az elmúlt években az volt a fő cél, hogy a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt legyen, ezt a célt sikeresen teljesítették. A következő két év a választási felkészülésről szól majd, ezekhez más habitusú emberekre, más karakterekre van szükség.

Az Esti Újság úgy tudja, hogy hónapok óta tartanak az előkészületek annak érdekében, hogy a most megnevezett három alelnököt elmozdítsák a párt vezetéséből. Több forgatókönyv is volt erre, hisz az alelnökök munkájával sokan elégedetlenek voltak. Ráadásul sokan az alelnökké választásukat is megkérdőjelezték a párton belül. Vona mostani bejelentése ennek ellenére váratlan fordulat volt, bár érthető.