hirdetés

„Nem az a baj, hogy van egy miniszterelnökünk, aki nem tud mit kezdeni a korrupcióval, hanem az a baj, hogy van egy miniszterelnökünk, aki maga a korrupció” – hangoztatta a Jobbik elnöke a párt kétnapos majálisán. Vona Gábor szerinte a jegybank körüli ügyekkel „kiborult a bili”. Arról is beszélt a Jobbik vezére, hogy pártjában az alelnökök jelölése körüli viták ellenére sincs radikális-mérsékelt ellentét. A Fidesz sem hagyta szó nélkül Vona mondatait, s szerintük a Jobbik megtéveszti az embereket.

vona - mti

Sokan nem akarják a jelenlegi kormányt, de még nem látják a leváltására képes erőt – mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke Budapesten, a Hajógyári-szigeten. A pártrendezvényen arról is beszélt, hogy pártjáról is most derül ki, alkalmas-e a kormányzásra. Azt mondta, hogy ha nem tudnak megbirkózni az alelnökjelölti kérdéssel, akkor a kormányzásra sem alkalmasak.

Arra utalt ezzel, hogy nemrég kiderült: leváltaná az alelnöki pozícióból Novák Elődöt, Apáti Istvánt és Szávay Istvánt. A félreállításra ítélt politikusok bírálták a pártelnök döntését. Novák Előd azt nyilatkozta, hogy leforrázva érzi magát. Apáti István pedig kijelentette, nem enged az elnöki nyomásnak, és elindul az alelnöki pozícióért a tisztújító kongresszuson.

Vona a majálison azt mondta, hogy a vita ellenére nincs radikális-mérsékelt konfliktus a pártban. Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy azért szeretne alelnököket csinálni a pártot képviselő polgármesterekből, mert ezek a politikusok már maguk is kormányoznak. Hidakat kell építeni, és ők ezt tették – mondta. Szerinte a néppártosodás gondolata is innen ered.

A majálison aktuális kérdésekről is beszélt Vona Gábor. Szerinte a Magyar Nemzeti Banknál megmagyarázhatatlan célokra fordítottak pénzeket. A jegybanki alapítványokra utalva úgy fogalmazott: kiborult a bili, és sok minden volt benne. Szerinte Matolcsy György felelősségét vizsgálni kell ebben a kérdésben.

Azt is mondta, hogy ami Matolcsy György a jegybank élén, az a cigány közélet élén Farkas Flórián. Szerinte a kormányfő egyik politikusnak sem engedi el a kezét.

Orbán Viktorról azt mondta, hogy nem az a baj, hogy van egy miniszterelnökünk, aki nem tud mit kezdeni a korrupcióval, hanem az a baj, hogy van egy miniszterelnökünk, aki maga a korrupció.

A Jobbik elnöke a beszédében arról is szólt, hogy örül az osztrák szélsőjobboldali államfőjelölt első fordulós sikerének. Népszavazást továbbra sem szeretne kvótaügyben: szerinte a referendum helyett az alaptörvényben kell rögzíteni a kötelező betelepítési kvóták elutasítását.

A Jobbik az emberek képébe hazudik, és megtéveszti őket, az a Jobbik próbál igazságot osztani korrupciós ügyekben, aki maga is ilyenekbe keveredik – közölte a Fidesz-frakció Vona Gábor Jobbik-elnök szombati beszédére reagálva. A Fidesz szerint a Jobbik alelnöki pozíciójára kiszemelt polgármesterek csak a pénzre hajtanak.

Példaként Janiczak Dávid ózdi polgármestert említették, akiről a párt közleményében azt írták, hogy „gátlástalanul a saját önkormányzatától vett fel pénzeket, és sportautójával irritálta a nincstelen embereket”. A Fidesz a mai napig várja Vona Gábor válaszát, hogy milyen idegen hatalmaknak adta el a Jobbikot – írta a párt parlamenti képviselőcsoportjának sajtóosztálya.

(Forrás: Origo)