hirdetés

Vona keresztbe tehet az alkotmánymódosításnak, de az is lehet, hogy őt fogják átkozni élete végéig a letelepedési kötvényekkel eddig súlyos milliárdokat bezsebelő üzletemberek. A Jobbik elnöke bejelentette Orbán Viktornak, hogy azonnal állítsák le a letelepedési kötvények árusítását, különben nem támogatja a Fidesz hetedik alkotmánymódosítását. Vona Gábor elismerte, hogy a találkozó eredménytelenül zárult.

vona-gabor-mtiMeglepetést okozott Vona Gábor a miniszterelnöknek. Ahogy az köztudott volt, Orbán Viktor egyeztetést kezdeményezett az alaptörvény módosításáról a frakcióval rendelkező pártok vezetőivel, ezért találkozott az MSZP, ezt követően pedig a Jobbik elnökével.

Vona Gábor a találkozó utáni parlamenti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a 30-40 perces megbeszélésen nem tudta arról meggyőzni Orbán Viktort, hogy szüntessék be a letelepedésikötvény-bizniszt. A Jobbik elnöke leszögezte: nem volt sikeres a találkozó, hiszen ők csak olyan alaptörvény-módosítást támogatnának, ami elutasítja a betelepítés minden formáját.

Se szegény migránst, se gazdag migránst ne lehessen betelepíteni Magyarországra. Se szegény terrorista, se gazdag terrorista ne érkezhessen Magyarországra. Se Jean-Claude Juncker ne tudjon Magyarországra telepíteni bevándorlókat, se Rogán Antal – mondta még Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

Vona azt kéri Orbántól, hogy közösen utasítsanak el mindenféle betelepítést, és kijelentette: ha a miniszterelnök nem támogatja a letelepedési kötvények árusításának a beszüntetését, akkor nem fogják támogatni az alaptörvény-módosítását. Szerinte ugyanis ebben az esetben a módosítás csak trükközés, szemfényvesztés és kiskapu a terrorizmusnak, amit a Jobbik elutasít.

Az ellenzéki pártvezető szerint Orbánnak el kell döntenie, hogy mit szeretne: megmaradjon-e egy piszkos pénzekre lehetőséget adó biznisz, vagy hogy a magyar emberek valódi biztonságot kapjanak.

– Ebben neki kell dönteni, ebben a döntésében én próbáltam őt segíteni. A döntéséhez sok bölcsességet kívánok – mondta, majd leszögezte: ők továbbra is konstruktívan állnak az alaptörvény-módosításhoz.

Kérdésre válaszolva Vona elmondta: úgy látja, hogy komoly fejfájást okoztak Orbán Viktornak, és abban maradtak, hogy a miniszterelnök átgondolja a javaslatot.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációs államtitkár az Orbán–Vona találkozót követően kijelentette: a kormány minden javaslatot megfontol az alaptörvény módosításával összefüggésben, mert nemzeti ügyként tekint a kérdésre.

– Ez a sorban a sokadik javaslata a Jobbik elnökének – jegyezte meg az államtitkár.