hirdetés

Az első Orbán-kormány volt államtitkára szerint a Gripen harci repülők beszerzését anno Orbán Viktor kormányfő egyedül tartotta kézben, és személyesen ő döntött a Gripenek vásárlásáról is. Mint ismeretes ezen korrupciós Grippen ügyekben az angol és az osztrák hatóságok is nyomoztak, s küldtek Magyarországra jogsegély kérelmet, de természetesen mi nem vizsgáltuk ki az esetet. Holott feketén-fehéren le volt írva kik lehetnek az érintettek. Csak nálunk 180 millió schillinget azaz 13 millió eurot  kapott öt magyar a 2000-es években azért, hogy Gripenek repüljenek a magyar hadsereg kötelékében.   

gripen

Orbán Viktor kormányfő a vadászgépbeszerzést is egy kézben tartotta, és személyesen döntött a Gripenek vásárlásáról – állítja Szabadi Béla, volt államtitkár. Szerinte Orbán nyíltan határozott a hatalmas üzlet minden részletéről. Hogy pénzügyi manipulációk voltak-e a háttérben? Ezt derítsék ki a parlament különbizottságai – nyilatkozta a Népszavának a volt államtitkár.  A Gripen botrány még a múlt héten robbant ki, amikor a svéd közszolgálati SVT TV tényfeltáró riportot közölt az ügyről. Mint az adásból kiderült, egy osztrák férfi és cége a sikeres svéd-magyar szerződéskötés után mintegy nyolcmillió dollár jutalékot vett fel a gépeket gyártó BAE Systems-SAAB brit-svéd konzorciumtól.

A Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke kedden bekérte a kancelláriától a beszerzés dokumentumait. Simicskó István szerint ésszerű lenne, ha az eredeti tervekkel szemben egy bizottság tárná fel a Gripen-beszerzés szocialisták által gyanúsnak tartott körülményeit, illetve az ellenzék által kifogásolt szerződésmódosítás okait. Jelenleg ugyanis a szocialisták és a kereszténydemokraták külön indítványa alapján kerülne terítékre a Gripen-ügy. Az Orbán-kormány által tető alá hozott üzlet szerint a Magyarországnak szánt harci gépek beszerzési ára 120 milliárd forint lett volna, a Medgyessy-kormány azonban módosította a szerződést, amely lízingelésről és 210 milliárd forint ellentételezésről szól.

A beszerzésre egyébként 2001-ben a svédországi magyarok is felfigyeltek. Egyikük – neve elhallgatását kérve – a lapnak elmondta: a magyar döntés egyebek között azért okozott odakint értetlenséget, mert a Gripenek gyakran lezuhantak, valójában hazai használatra készültek, ráadásul a svéd légierő az eredeti 200 darabos megrendelését százra redukálta. A gyártónak 20 milliárd svéd korona veszteséget okozott, hogy több tucat elkészült gép feleslegessé vált, senkinek nem kellett.

A döntést megelőzően hazai szakemberek is kifogásolták a beszerzéseket, de szavukat az ügyben kompetensek nemigen akarták meghallani.

 

Mint ismeretes 180 millió schilling volt az összeg, amelyet öt magyar személy kapott megvesztegetés gyanánt a Gripen-lízingüzlet előmozdítására. A mai árakon 13 millió eurónak megfelelő pénzről a Profil című hetilap hétfői és egy héttel korábbi száma ír, cikksorozata középpontjába a magyar felmenőkkel is rendelkező lobbistát, Alfons Mensdorff-Pouillyt állítva. A Dél-Burgenlandban élő grófot már Bécsben és Londonban is előzetes vizsgálati fogságban tartották, azt gyanítva, hogy a brit BAE Systems konszern megbízásából, katonai gépek megvásárlása érdekében magyar, cseh és osztrák döntéshozókat vesztegetett meg a 2000-es években.

A világszerte 83 ezer alkalmazottat foglalkoztató, a 2011-es évet 1,5 milliárd euró adózás utáni nyereséggel záró brit cég 2010-ben már 326 millió euró büntetéspénzt fizetett, hogy lezárhassa a vesztegetési vádak sorozatát. A bánatpénz arra is elég volt, hogy a Londonban rács mögött ülő Mensdorffot is kiengedjék, és vele szemben a vesztegetési vádakat ejtsék.

Az osztrák hatóságok azonban korántsem tértek napirendre a kenőpénzes történet fölött, és folytatták a nyomozást, nem utolsósorban a korrupcióellenes brit hatóság, az SFO dokumentumai alapján. A bécsi ügyészség (az illetékes Michael Radasztics) augusztusban el is készült a vesztegetési, dokumentumhamisítási és hamis tanúzási vádakat támasztó irattal, amelyről decemberben Mensdorffnak bíróság előtt kell számot adnia. A közelgő per késztette arra a Profilt, hogy a 2007-ben a svéd televízióval elindított nyomozásának eredményeit most közzétegye.

Az eddig nyilvánosságra hozott adatokból az derül ki, hogy a BAE már a kilencvenes években bonyolult láncolatot hozott létre postafiókcégekből, alapítványokból, offshore vállalatokból, és ezeken keresztül fizette meg úgynevezett tanácsadóit. Ők vagy maguk voltak a vesztegetés célpontjai, mint például a szaúdi légierő beszerzési illetékese, vagy pedig tovább osztották a pénzt, mint ahogyan a vádak szerint Alfons Mensdorff-Pouilly tette.

A gróf 1999-ben szervezte meg pénzfolyósító rendszerét, együtt a BAE-ügyekben kulcsszerepet játszó Timothy Landonnal, a brit titkosszolgálat emberével, akinek Mensdorff unokatestvére, Katalina-Maria Therese Antoinette Esterházy de Galantha volt a felesége (Landon 2007-ben elhunyt). A „rokonok” a brit Virgin-szigeteken feszítették ki három cégből álló hálózatukat, ahová a BAE által alapított, Red Diamond nevű cégen keresztül érkezett a nekik és a kedvezményezettjeiknek szánt pénz.

A Profil birtokába jutott egy 2001. október 3-ai keltezésű jegyzőkönyv Farnboroughból, a brit cég központjából, ahol fél tucat BAE-alkalmazott tárgyalt egész nap a gróffal. A bécsi újság az informátorok között említi Mark Cliffet, Landon pénzügyi tanácsadóját, aki írásban erősítette meg, hogy számos ilyen tanácskozáson vett részt. Az említett októberi megbeszélésen a magyar 180 millió schillinges tétel mellett egy 1,05 milliárdos cseh és egy 250 millió schillinges osztrák tétel is szerepelt, húsz, illetve négy személy megkenésére. A magyar „fejezetben” említés történt a szocialistákról, kiegészítő províziókról és egy Disznó álnéven emlegetett, vélhetően magyar személyről, akivel a gróf állítólag három éven át tárgyalt.

Ugyanebben a 2001-es évben a BAE széles nyilvánosság előtt új irányelveket hirdetett meg az etikus üzletpolitikáról, tanácsadóival pedig – akiknek munkája nehezen volt ellenőrizhető – szerződést íratott alá a korrupció elkerüléséről. Ezek a „fehér mellényes” szerződések egy genfi páncélszekrényben landoltak. A milliókat felvevő Mensdorff-Pouilly éveken át írásos jelentéseket is küldött a kelet-közép-európai politikai-gazdasági-katonai helyzetről a briteknek, hangsúlyozandó szorgosságát. A jelentéseket az osztrák cégénél, az MPA Handels GesmbH Wiennél alkalmazott nyugalmazott légierő-parancsnok, Josef Bernecker írta havi 300 euróért. Mensdorffnak magyar cége is van, az MPA Handels GmbH Budapest.

( Népszava-Nol-Stop-EstiÚjság )