hirdetés

A Fővárosi Főügyészség kedden törvényességi ellenőrzési eljárást kezdett a Magyar Nemzeti Bank hat alapítványával szemben, amiért a közpénzből létrehozott szervezetek nem írtak ki közbeszerzéseket a megrendeléseikre. Az Esti Újság úgy tudja, hogy az ügyészségi ellenőrzés minden bizonnyal majd mindent a legnagyobb rendben fog találni.  Aki pedig másképp gondolja, az minden bizonnyal téved, hisz a MOL-vezér ügyében is minden rendben volt, hiába vádaskodtak a horvát barátaink, hogy érintett a korrupciós botrányban. Úgy tudjuk, az ügyészség elfogultságot nem jelentett be, igaz, a legfőbb ügyész neje komoly pozíciót tölt be az MNB-alapítványoknál.  

polt-matolcsy

Az ügyészségen Tóth Bertalan MSZP-s képviselő kezdeményezte a vizsgálatot még április 27-én. Ibolya Tibor fővárosi főügyész pedig kedden tájékoztatta a képviselőt arról, hogy elrendelte a vizsgálatot, és le fogják folytatni az eljárást –derült ki a párt által eljuttatott dokumentumból.

Az MSZP-s beadvány szerint mivel az MNB alapítványainak juttatott mintegy 250 milliárd forintot eleinte nem közpénzként kezelték, ezért nem tartották be a közbeszerzési szabályokat. A jelenleg hatályos közbeszerzési törvény szerint viszont a szolgáltatások és áruk beszerzése esetén 8 millió, építési munkák esetén pedig 15 millió forint felett kötelező közbeszerzést kiírni. Ha kiderül, hogy az MNB alapítványai elmulasztottak közbeszerzéseket kiírni a nagyobb kiadásaikra, akkor legfeljebb a közbeszerzések értékének 15 százalékának megfelelő összegre bírságolhatják őket, plusz semmissé válik a szerződés.

Az MNB-alapítványok körül kialakult vitában a Kúria, később pedig az Alkotmánybíróság mondta ki a végső szót, amikor megállapították, az alapítványok közfeladatot látnak el közpénzből; a közérdekű célokra juttatott vagyon közpénz, amely az alapítványhoz rendeléssel nem veszíti el közpénz jellegét, hiába magyarázta ezt a Fidesz megmondója, Kósa honatya másképp.

A határozatok értelmében az átláthatóság és a közélet tisztasága érdekében a nyilvánosság előtt elszámolással tartoznak az érintett szervezetek.