hirdetés

A vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényt visszavonja a kormány, ezzel a meglehetősen drasztikus lépéssel reagáltak az MSZP népszavazási kezdeményezésére. Az Együtt szerint: a kormány „berezelt” attól a ténytől, hogy az embereknek nem tetszik a vasárnapi zárvatartás. Rogán Antal úgy nyilatkozott, hogy már a keddi parlamenti ülésen javasolni fogja a törvényi szabályozás visszavonását.

vasárnapi boltzár

MSZP: a választók másodjára nyertek

Kis győzelemként és a választók számára nagy sikerként értékelte a vasárnapi boltzár ügyében népszavazást kezdeményező szocialista Nyakó István hétfőn a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról szóló kormánydöntést. A népszavazási kérdése a kormányzati bejelentés után okafogyottá vált – jelezte. Úgy fogalmazott: az internetadó miatti tiltakozások után másodjára sikerült a nemzeti együttműködés rendszerét meghátrálásra kényszeríteni.

Együtt: a kormány berezelt

Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, ha a Fidesz visszavonja azokat a törvényeket, amelyek az embereknek nem tetszenek, akkor a stadionok és a felcsúti kisvasút építését is le kellene állítani, helyettük pedig inkább az egészségügybe és a közoktatásba kellene több pénzt tenni.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani javaslat eltörölné a plusz ötvenszázalékos vasárnapi bérpótlékot.

A parlamentnek hétfőn benyújtott indítvány indoklásából idézve azt is megjegyezte, hogy a kormánynak a vasárnapi zárvatartásról is a „migránsozás” jutott eszébe, mert arról írnak, hogy a kabinet számára ma a legfontosabb kérdés a „Brüsszel által szorgalmazott kényszerbetelepítés” elleni fellépés. Szabó Szabolcs szerint ehelyett egy mondatot kellett volna írni az indoklásban, mégpedig azt, hogy „kedves magyar állampolgárok, elnézést kérünk az elmúlt egy évi szívatásért”.

KDNP: az ötlet jó volt, a megvalósítással volt gond

A Fidesz a KDNP-re mutogat, miszerint a kereszténydemokraták ötlete volt a vasárnapi boltzár, a KDNP pedig úgy reagát: valóban ők voltak az ötletgazdák, azonban a megvalósításban és ennek kommunikációjában a kormány hibázott. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője hétfőn azt nyilatkozta: „Továbbra is fenntartják eredeti álláspontjukat, miszerint a szabad vasárnap a munkavállalók szempontjából külön értéket képvisel.”

Fidesz: nem vereség, de akár már a következő vasárnap lehet vásárolni

A Fidesz-frakció támogatja a kormány kezdeményezését a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály visszavonására – ismertette a kormánypárti képviselőcsoport álláspontját annak vezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Kósa Lajos beszámolt arról is, hogy a Ház kedden kivételes eljárásban szavazhat az előterjesztésről, amely akkor alkalmazható már a következő vasárnap, ha még a héten megjelenik a Közlönyben.

Kérdésre úgy fogalmazott: nem tartják vereségnek a döntést, bár „az kétségtelen kudarc, hogy ez embereket nem tudtuk meggyőzni egy olyan intézkedés helyességéről, amely meghozta a hozzá fűzött reményeket”. Tárgyalni kell a kereskedelmi dolgozókkal, ugyanis a korábban megfogalmazott szabályok visszavonása hátrányosan érheti őket, de „nem hagyjuk őket magukra” – jelentette ki Kósa Lajos.

(MTI)