hirdetés

Úgy tűnik, ennyi volt az iskolatejprogramnak, ennyi volt a magyar termék támogatásának és ennyi volt a szegény gyermekek egészséges és sikeres étkeztetésének, hisz ősztől a rendszerből minimum százezer gyermek automatikusan kiesik. Legalábbis a KLIK kiküldött tájékoztatójából erre lehet következtetni. Ősztől ugyanis csak bizonyos járások iskolái pályázhatnak majd, és csak egy része részesülhet a mostani iskoláknak az iskolatejprogramból, amelyet az unió is támogatott. Azt, hogy mi az oka a jelentős szigorításnak, pontosan nem tudni.

tej-miabonyunk

Pölöskei Gáborné KLIK-vezér az irányítása alá tartozó iskoláknak szétküldött körleveléből az derül ki, hogy ősztől sajnos rendesen megvágják az iskolatejprogramot. Jelenleg naponta nagyjából bő négyszázezer általános iskolás részesül az iskolatejprogramból, amelynek az egyik lényege, hogy az iskolák közvetlenül a magyar gyártó-kereskedőkkel szerződnek a friss termékek kiszállításáról, a pénz pedig az államtól és kisebb részben az uniótól érkezik.

Eddig az ország minden egyes járásából csatlakozhattak az iskolák a támogatott programhoz, de azt szabályozták, hogy mely települések iskolái jogosultak százszázalékos, és melyek csak ötven-, illetve húszszázalékos ártámogatásra. Pölöskei Gáborné KLIK-vezér körlevele szerint viszont csak egy táblázatban felsorolt 98 járás lesz jogosult a szállítási szerződések megkötésére ősztől, a többiek egyszerűen kiesnek a programból.

A piaci szereplők számításai alapján a lap azt írja, ezzel kb. 100-150 ezer gyereket zárnak ki a programból, például teljes Győr-Moson-Sopron megyét, de Pest nagy részét is.

A tejprogram szűkítése egyébként már tavaly elkezdődött: ötödével fogták vissza a kiszállított mennyiségeket azzal, hogy az addigi ötről négyre csökkentették a heti kiszállítási napok számát. A program egyébként az elmúlt években egyre népszerűbb lett, így egyre költségesebb is: 2010-ben még csak 400 milliót ittak ki az államkasszából a gyerekek, tavaly meg már 2,6 milliárdot.

A Földművelésügyi Minisztérium azt közölte, hogy már az idei költségvetésben a programra szánt 2,6 milliárd forint is kevés, ezért a jövőre betervezett és alaposan megemelt 4,2 milliárdos keretből kell előrehozni valamennyit idénre, hogy legyen pénz iskolatejre. Mivel a programban 436 ezer gyermek közül 368 ezer a KLIK által fenntartott intézményekben részesül iskolatej-ellátásban, ezért a KLIK iskoláiban hajtják végre a szűkítést.