hirdetés

Összesen ötvenhat menedékkérőt vittek kórházba ismeretlen fertőzés miatt kedden késő este Budapesten, a Nyugati pályaudvarról – közölte a Migration Aid. Mindez azért is érdekes mert nemrég épp egy szélsőséges csoport tagja posztólta az egyik közösségi oldalon, hogy jól meg kellene leckéztetni a menekülteket egy kis hashajtós étellel. A két ügy közötti összefüggést egyelőre senki sem vizsgálja. 

menbekültek-kisalföld

A civil szervezet önkéntesei hasmenésre panaszkodó, vasúti csatlakozásra váró családokkal találkoztak. Értesítették a mentőket, a helyszínre érkező orvosok pedig a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bevonásával egy buszt rendeltek, ami a betegeket és a velük érintkezőket is az Egyesített Szent László és Szent István Kórházba vitte kivizsgálásra.

A kórház a felnőttek és a gyerekek közül is vett fel betegeket a csaknem hatórás eljárás után, az egészséges embereket pedig a rendőrség visszavitte a pályaudvarhoz, ahol időközben az ÁNTSZ fertőtlenítette az érintett területeket. A szervezet jelezte, hogy a teljes eljárás zökkenőmentesen, békésen zajlott le.

A Migration Aid közleménye szerint a fertőzés pontos eredete ismeretlen, a kórokozót csak a tenyésztés eredménye alapján lehet meghatározni, ami néhány napot igénybe vesz.

A buszt rendőrök kísérték a kórházig. Ezzel kapcsolatban az ORFK Kommunikációs Szolgálata annyit közölt, hogy az Országos Mentőszolgálat kért rendőri segítséget kedd este a VI. kerületi Eiffel térre külföldiek kórházba kíséréséhez.

Úgy tudjuk azt egyelőre senki sem vizsgálja, hogy a mostani esetnek van-e köze ahhoz a szélsőséges poszthoz, amiben a migránsok hashajtós megmérgezésére buzdítva írtak nemzeti nacionalista eszméket valló csoportok tagjai.