hirdetés

Hihetetlen de 51 éves korában meghalt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk. A koronavírussal megfertőződött sportember novemberben került kórházba, majd miután állapota súlyosbodott, december elején lélegeztetőgépre került. Csollány életét nem sikerült megmenteni.

 

Csollány Szilveszter 1970. április 13-án született Sopronban. Tízévesen lett a Rába ETO sportolója, 1986-tól pedig az Újpesti Dózsában tornászott, ekkor lett tagja a válogatott keretnek is. Első felnőtt sikerét az 1990-es lausanne-i Európa-bajnokságon érte el, ahol gyűrűn bronzérmet szerzett. Két évvel később a barcelonai olimpián kilencedik lett a csapattal és egyéni összetettben, gyűrűn a hatodik, lólengésben a hetedik helyen zárt. Ugyanebben az évben a párizsi világbajnokságon gyűrűn ezüst-, a budapesti Eb-n bronzérmet szerzett. Az atlantai olimpián már ezüstérmet akasztottak a nyakába, az 1998-as szentpétervári Eb-n végre felállhatott a dobogó legfelső fokára. Bár az 1999-es világ- és a 2000-es Európa-bajnokságon csak ezüstérmet nyert, a sydney-i olimpián már ő volt a legjobb.

„Én már otthon megmondtam, hogy nyerni fogok. Tudtam, hogy ezzel a gyakorlattal nincs ellenfelem. Pontosabban egy akad: saját magam. Meg talán a pontozók, de erre nem szeretnék kitérni. A legfontosabb az volt, hogy tökéletesen megcsináljak mindent, ha ez megy, az én technikai tudásommal simán megelőzöm a többieket” – nyilatkoizta győzelme után Csollány.

Pályafutása zárásaként 2002-ben a debreceni Főnix Csarnokban a világbajnoki elsőséget is megszerezte.

„2002-ben még megnyertem a világbajnokságot Debrecenben, 2003 elején még elmentem a tatai edzőtáborba. Bementem a terembe, ültem, semmit nem csináltam. Ráébredtem, itt a vég. Megvolt az Európa-, világ-, olimpiai bajnoki cím. Hova tovább 32 évesen? Keresni kezdtem a helyem minden téren – nyilatkozta 2018-ban.

A civil életben szinte mindent csinált Csollány. Előfordult, hogy több különböző állást vállalt egyszerre, hogy meg tudjon élni. Többek között Pesten egy kocsmában is dolgozott, majd 2011-ben Izlandra költözött, két évvel később Svájcban kapott edzői munkát.

„Amikor a tornasport is jelentős támogatást kapott, a szövetség célul tűzte ki, hogy hazahozza a magyar edzőket külföldről. Megkerestem Magyar Zolit, hogy tudna-e segíteni. Így aztán az MTSZ támogatásával lettem a soproni klubban szövetségi edző” – mesélte, Csollány.

De a szombathelyi egyetemen külsős szakoktatóként is tanított.

Mi is dolgoztunk Szilveszterrel sokat. Sokat beszélgettünk és amikor épp nem ment neki, segítettünk neki lelkileg pár szóval és bíztattuk s mindig talpra állt. Imádta a családját a nejét és a gyerekeit is, szó szerint ő értük élt, hajtott és dolgozott.

Kórházba kerülése előtt Ausztriában is edzősködött. Oltása volt az olimpiai bajnoknak de úgy tudni csak egy. A második oltása későn jött és már kórházba került. Bíztunk benne megnyeri a harcot a koronavírussal szemben Szilveszter, de sajnos tévedtünk.

( Csákány Tibor )