hirdetés

Reméli a korrupciós gyanúba kevert Vida Ildikó ügyvédje, hogy elrendelik feljelentésük alapján a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészségen, André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője ellen, aki szerintük a rágalmazás minősített esetét merítette ki. Futó Barnabás nem titkolta, hogy abban is bíznak, hogy az eljárást le is folytatják majd , amennyiben az amerikai ügyvivőt felmentik a diplomáciai védettség alól. Az ügyészségnek három napja van arra, hogy eldöntse indít –e nyomozást. Magyarországon diplomata ellen hasonló ügyben sosem indult olyan büntetőeljárás mint most az USA ügyvivője ellen.

 Goodfriend ügyvivő s Vida

A Központi Nyomozó Főügyészségen nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt jelentette föl az amerikai ügyvivőt Vida Ildikó a NAV elnöke , mert hivatalos személyi minőségében sértette meg a NAV elnökét. A Fővárosi Törvényszéken pedig jó hírnév megsértése miatt nyújtottak be keresetet. A NAV elnökének ügyvédje közölte: konkrétan a múlt csütörtökön megjelent, a Heti Válasznak adott interjúban tett sértő kijelentése miatt tettek feljelentést.

Az ügyészségnek három napja van. Én reménykedem, hogy elrendelik a nyomozást és így nem lesz annak akadálya, hogy ügyfelem tisztázza magát a rágalmak alól. Abban is bízom, hogy az amerikai ügyvivő úrat országa felmenti a diplomáciai menteség alól és ő is így a nyomozás során előadhatja a bizonyítékait arra vonatkozólag amit állított Vida Ildikóról, persze, ha van neki ilyen. A bécsi egyezmény alapján hangsúlyozom, hogy így lefolytatható a büntetőeljárás de ehhez kell a diplomata kiadása is. –nyilatkozta Futó Barnabás ügyvéd.

 

Tény,hogy Magyarországon rágalmazás miatt feljelentés külföldi diplomata ellen egyszer sem indult a közelmúltban. Diplomata mentelmi jogát már függesztették fel, egy más jellegű bűncselekmény miatt. Egy francia állampolgár bizniszelt DT-s rendszámokkal egy pici afrikai ország nagyköveteként. S csak azért bukott le,mert egy pécsi alvilági  figurának is értékesített diplomata rendszámot.

Mindenesetre komoly következményei lehetnek a jövőben ennek a Vida- Goodfriend pernek s a magyar diplomaták sem bújhatnak majd a mentesség mögé innentől kezdve. Bár a köztévé jelenlegi csúcsvezetője a fideszes Szabó László Zsolt épp diplomata mentességének köszönhetően tudott hosszú hosszú ideig kibújni egy büntetőeljárás alól.

Az is nehezen érthető, hogy Vida Ildikó miért nem két USA vízumot, hisz az ügyvivő elmondta, hogy ott azonnal megtudhatja milyen ügyben és mi miatt nem kaphat pontosan engedélyt a beutazásra s milyen ügyben feltételezik róla,hogy érintett . Amennyiben Vida Ildikó ezt kérte volna már rég tisztázhatta volna  magát és a magyar igazságszolgáltatási szervek is már nyomozhatnának.

Mint ismeretes a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője a Heti Válasz múlt heti interjújában arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak tudomása van a magyar adóhatóságon belüli csalásokról, és információi szerint ezekben az ügyekben nem indult nyomozás. André Goodfriend a lap kérdésére, hogy vannak-e bizonyítékaik, azt mondta: “azok a bizonyítékaink vannak, amelyeket megkapott a magyar kormány is”. Arra a kérdésre, hogy arra a két lapra gondol-e, amelyet átadtak a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, azt válaszolta, hogy “nem, az a két papírlap nem bizonyíték”.

Az, hogy egyeseket nem engednek be az Egyesült Államokba, annyit jelent, “úgy hisszük, vannak olyan kormányalkalmazottak, akik korrupt cselekményekben vesznek részt” – mondta.

Az ügyvivő a kitiltási ügy konkrét érintettjeiről nem beszélt, de azt mondta: az az információ, amelyre a beutazási tilalmat alapozták, nem pusztán arra vonatkozik, hogy az érintettek keveset tettek a csalások ellen. Ha valaki jó szándékú, de nem tesz eleget a csalás megakadályozásáért, az természetesen nem minősül korrupt cselekménynek – jegyezte meg.

Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben azt mondta: az amerikai ügyvivő azt állítja, a NAV elnöke személyesen követett el korrupciót. “Ezt az állítást a magyar jogrendszer tudja értelmezni, és ezért pert kell indítani. Ez az elvárásom a NAV elnökével szemben. Ha nem indít haladéktalanul pert az amerikai ügyvivővel szemben, le fogom váltani” – közölte Orbán Viktor.

Reagálásában az MSZP-s Bárándy Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orbán Viktor által emlegetett pert nem lehet Magyarországon megindítani. Az egyetlen megoldás szerinte az, hogy a NAV elnöke vízumkérelmet nyújt be az Egyesült Államok nagykövetségénél.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn az MTI-nek viszont azt mondta: van jogi lehetőség arra, hogy a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője bíróság előtt bizonyítsa a beutazási tilalom ügyében tett állításait.

André Goodfriend Twitter-bejegyzésében azt írta, az Egyesült Államok és Magyarország között kiváló a jogi együttműködés, beleértve a kölcsönös jogsegélyegyezményt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az M1 Ma Reggel című műsorában azt mondta: ha egy magyar nagykövet nyíltan, nyilvánosan súlyos gyanúba keverné, fogalmazna meg súlyos vádat fogadó államának egy kormányzati tisztségviselőjével szemben, arra bíztatná, hogy – lemondva a diplomáciai mentességről – a fogadó ország szervei, bíróságai előtt bizonyítsa be igazát. Megjegyezte: volna rá lehetőség, hogy André Goodfriend Magyarországon, magyar bíróság előtt tárja fel bizonyítékait és védje meg álláspontját.

A miniszter kifejtette: a Bécsben 1961-ben aláírt nemzetközi szerződés rendelkezik a diplomáciai mentességről. Ez azt jelenti, hogy a diplomaták mentesek a fogadó ország joghatósága alól – mondta a külügyi tárca vezetője, de hozzátette: a küldő állam lemondhat bizonyos ügyekben a diplomácia mentességről.

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének égisze alatt született bécsi szerződés, amelynek Magyarország is részese, a diplomáciai képviselő fogalma alatt a képviselet vezetőjét és a képviselet diplomáciai személyzetének tagjait érti. Az egyezmény egyebek mellett kimondja, hogy a diplomáciai képviselő személye sérthetetlen, és nem tartozik a fogadó állam büntető joghatósága alá.

A küldő állam lemondhat a diplomáciai képviselőnek a fogadó ország joghatósága alóli mentességéről.Az egyezmény kitér arra is, hogy a fogadó állam bármikor indoklás nélkül “persona non grata” (vagyis nemkívánatos személy) minősítést adhat a diplomáciai képviselet bármely tagjának. Ez esetben a küldő állam az érintettet visszahívja vagy a képviseletnél betöltött tisztségét megszünteti.

A kiváltságok és mentességek mindaddig fennállnak, amíg a diplomata – akár megbízatása lejárta után is, meghatározott ideig – a fogadó ország területén tartózkodik.