hirdetés

Picit nonszensznek tűnik, hogy épp Biszku Béla tartja elfogultnak a bíróságot. Sőt a pártállami diktatúra véreskezű volt vezetője szerint a tisztességes eljáráshoz való joga sem biztosított. Így elhalasztotta a Biszku Béla elleni másodfokú büntetőpert az eljáró bírói tanács a védelem elfogultsági kifogása miatt a Fővárosi Ítélőtáblán .

 biszku2

 

A 94 éves Biszku Béla a vád szerint az pártállami diktatúra egyik vezetőjeként az 1956-os forradalom leverése után részt vett a kegyetlen leszámolásokat végrehajtó karhatalom megszervezésében és irányításában. A karhatalom halálos áldozatokat követelő sortüzeket adott le például 1956. december 6-án Budapesten, a Nyugati pályaudvarnál két nappal később pedig Salgótarjánban, ahol a karhatalmisták és szovjet katonai erők sortüzeinek negyvenhat halálos áldozata volt, köztük nők és gyerekek. Az ügyészség a büntetőperben életfogytiglant kért Biszkura, ügyvédje viszont felmentést.

 

Az elsőfokú bíróság tavaly májusban 1956-os forradalmat követő megtorlásokkal kapcsolatos háborús bűntett és más cselekmények miatt nem jogerősen öt és fél év szabadságvesztésre ítélte Biszku Bélát. A büntetőper fellebbezések folytán került másodfokon a táblára, ahol pénteken a védő elfogultsági kifogást terjesztett elő. Ennek indokai között szerepelt, hogy a hazai igazságszolgáltatás rendszerében nincs esély a tisztességes elbírálásra, a magyar igazságszolgáltatás pártatlansága kétségbe vonható, Biszku ügyében személyre szóló jogalkotás történt még az alaptörvény szintjén is, amikor a háborús bűntettek elévülhetetlenségét szabályozták, a végrehajtó hatalom is jelezte igényét a vádlott elítélésre, politikai hecckampány folyt és az ügyben hadbírók járnak el.

 

A védő megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy személy szerint nem kérdőjelezi meg az eljáró bírói tanács tagjainak szakmai tisztességét. Az ügyvéd jelezte: számít rá, hogy beadványát elutasítják, ám annak célja elsősorban egy majdani strasbourgi bírósági eljárás előkészítése, a lehetséges hazai jogorvoslatok kimerítése. A másodfokú tanács ezután elhalasztotta a tárgyalást, a védő elfogultsági kifogásáról a tábla egy másik tanácsa dönt majd.

 

Novák Előd, a Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője a hallgatóság soraiból figyelte a tárgyalást, majd a bíróság épületében újságíróknak azt hangoztatta: sajnálják, hogy ebben az ügyben tovább folyik az időhúzás, amit még az ügyészség kezdett el, mikor hosszasan nyomozott egy viszonylag egyszerű ügyben. Így továbbra sem fog egyetlen napot sem börtönben tölteni “ez a tömeggyilkos” – jegyezte meg Novák Előd.

 

Sajnos a kormánypártok és a baloldali ellenzék közösen szavazta le a pártállami luxusnyugdíjak elleni kezdeményezéseinket, így Biszku továbbra is élvezheti több százezer forintos nyugdíját. Nyers Rezső, az MSZMP utolsó és az MSZP első elnöke ellen tavaly ősszel tett feljelentését is elutasították, holott szerinte a veterán baloldali politikus ugyanúgy részt vett az 1956 utáni megtorlásokban. –mondta a Jobbik politikusa, Novák előd.

( Fotó: Origo )