hirdetés

Sajnos a járvány harmadik hulláma nem kinél senkit és durvább, mint az eddigiek. Már több mint hatezer beteg van kórházban és egy nap alatt elhunyt 130 honfitársunk, köztük egy 16 éves kislány is. A lélegeztető gépekre is már 581 beteg van kötve. Az oltások ugyan zajlanak de ezzel a tempóval sajnos az idő ellenünk dolgozik és szó szerint az életek megmentéséért rohan a kormányzat percről percre, de egyelőre vesztésre állunk. Sőt az Esti Újság úgy tudja rengeteg regisztrált idős, rákos beteg még csak választ sem kapott, hogy mikor kapja meg az oltását. Őket csak Pfizer vakcinával lehet oltani és amíg nincsenek oltva a további gyógykezelésük is áll, ami felháborító. Valami nagyon nem stimmel ebben az oltási tervben nekünk úgy tűnik. 

 

Folyamatosan zajlik az oltás, már 721 677 fő a beoltottak száma, közülük 252 847 fő már a második oltását is megkapta. Ez azonban kevés nagyon kevés. Főleg úgy, hogy a harmadik hullám berobbant Magyarországon. Sajnos folyik a versenyfutás a halálos kórral szemben.

A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma. 2764 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdet óta összesen 435 689 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 130 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 188 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 324 202 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 96 299 főre emelkedett. 6071 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 581-en vannak lélegeztetőgépen.

Egy 16 éves kislány a legfiatalabb áldozat. Állítólag beteg volt ő is. Sajnos nem tudták megmenteni.

Továbbra is érvényben vannak a védelmi intézkedések és szigorúbbak lettek az utazási szabályok. Annak érdekében, hogy minél többen minél előbb megkapják az első oltást módosult az oltási stratégia, a Pfizer és az AstraZeneca-vacinák alkalmazása, valamint többlettámogatást kapnak a háziorvosok a hétvégi oltások végzéséhez. Ma újabb Pfizer-szállítmány érkezik és úton van az újabb orosz vakcina szállítmány is.

Számos európai országhoz hasonlóan hazánkat is elérte a járvány harmadik hulláma. A brit vírusmutáns egész Európában és már a magyar városokban is gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. A járvány újra felszálló ágban van, ezért kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A védőoltás életet ment.

Az Operatív Törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását. Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen.

A kormány – tekintettel a járvány újabb felszálló ágára – meghosszabbította a jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedéseket március15-ig. A kormány álláspontja, hogy ha majd a járványügyi helyzet lehetővé teszi, akkor csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani majd a korlátozásokat.

Bár harmadik armadik körben, február első hetén elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása kórházi oltópontok és a háziorvosoknál. A kórházi oltópontokon jelenleg erre a Pfizer-vakcinát használják, a háziorvosok pedig most a kínai Sinopharm-vakcinával oltanak. Sajnos azonban vannak olyan idősek, akik hiába regisztráltak, hiába súlyos betegek még csak hozzájuk sem szólt a kormányzat. Ráadásul nagy gond az, egy azon rákos betegek, akik nincsenek oltva, nem kezdhetik el a kezelésüket és ez újabb halálos tényező.

(cst-turi)