hirdetés

Tagadta bűnösségét a vörösiszap-per első-, másod-, harmad-, negyed-, és ötödrendű vádlottja az utolsó szó jogán szólva a Veszprémi Törvényszéken. A Szabó Györgyi vezette bírói tanács előtt B. Zoltán elsőrendű vádlott – a Mal Zrt. korábbi vezérigazgatója – az utolsó szó jogán elmondott többórás felszólalásában úgy fogalmazott: „természettudományos módszerekkel a katasztrófát előre látni nem lehetett”, az üzem szabályosan működött. Hozzátette, vannak azonban olyan tragédiák, amelyek akkor is bekövetkeznek, ha mindenki szabályosan végzi a dolgát.

vörösiszap

Az elsőrendű vádlott az utolsó szó jogán az ítélethozatal előtt kiemelte, hogy a végzetes talajtörést semmivel sem segítették elő, tisztán a terhelés következtében történt, ám információi szerint a vörös iszapot tároló kazettának még nagyobb terhelést is el kellett volna bírnia. B. Zoltán azt mondta, helyes döntést hozott, miután látta, hogy a probléma túlmutat saját cégvezetői kompetenciáin, és elsőként az ajkai polgármestert értesítette a katasztrófáról. Ő ugyanis néhány perc alatt elérte a többi település vezetőit, akik között volt olyan is, akit a vádlott személyesen nem is ismert. B. Zoltán szerint akkor, abban a helyzetben ez volt a leggyorsabb döntés. A vádlott felszólalásában részvétét nyilvánította az áldozatok családtagjainak, majd hosszasan amellett érvelt, hogy nem felelnek meg a valóságnak az ellene felhozott vádak. Kijelentette, meg van győződve arról, hogy nem hibázott, nincs köze a baleset bekövetkeztéhez. B. Zoltán teljesen ártatlannak vallotta magát, ezért minden vádpontban kérte felmentését, és azt, hogy három és fél év, valamint több mint kétszáz tárgyalási nap után engedjék vissza a munkájához, a családjához.

Szintén tagadta bűnösségét az utolsó szó jogán a per másod-, harmad-, negyed- és ötödrendű vádlottja. Bár ők korántsem szónokoltak oly hosszasan, mint az elsőrendű terhelt. A Mal korábbi vezetői, alkalmazottjai felszólalásukban mindannyian felmentésüket kérték az ellenük felhozott vádak alól. A tárgyalás kedden folytatódik a Veszprémi Törvényszéken, ahol a per további tíz vádlottja szólhat majd az utolsó szó jogán.

Mint ismeretes, a Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörös iszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 ember – a cég vezetői és több alkalmazottja – ellen, valamint számos polgári per is indult. A vádat az ügyészség tavaly augusztusban több pontban is módosította.