hirdetés

Indul a buli a várban, amelynek a Fidesze polgármestere csúnyán vesztett. Az új városvezetés ugyanis felülvizsgálná a VIP parkolójegyek rendszerét, hisz éves szinten félszázmillió forint káruk keletkezik a haveri rendszerből. Gelencsér Ferenc alpolgármester így kezdeményezni fogja, hogy az önkormányzat vizsgálja felül a rendszert.

Gelencsér Ferenc megszüntetne több olyan parkolási szerződést is, amiket az előző önkormányzat kötött egyes, Várban működő éttermekkel, szállodákkal és intézményekkel kötött – ezt az I. kerület momentumos alpolgármestere írta a Facebookon.

A megállapodások szerint a vendéglátóhelyek előtt 1 forint + Áfa/perc áron lehet parkolni az első három órában, azaz, ha valaki kitölti az időt, maximum 180 forint kell fizetnie. A kedvezményezettek helyek – köztük Orbán Viktor rezidenciája, a Karmelita kolostor – nevét még a parkolással foglalkozó rendeletbe is belefoglalták.

Az alpolgármester azt írja, kezdeményezni fogja, hogy az önkormányzat vizsgálja felül a parkolási kódoló rendszert. A kódolókat az önkormányzat adja bérbe a helyieknek, a kódológép a cégeknél van, így azon vendégek, akinek dekódolták a bilétáját, ki tud hajtani a várból fizetés nélkül, az 1 forintos percdíjat pedig a vendéglátó rendezi az önkormányzattal.

8.353.866,14. Tehát 8 millió 353 ezer 866. Ennyi percet parkoltak tavaly 1 forint + ÁFA/perc, azaz 76,2 forint/óra áron a Budai Várban egyes vendéglátó ipari cégek vendégei. Ez 10.609.410 forint „bevételt” jelentett a kerületnek. Ezzel egyidőben a város más kerületeiben, így például az Újlipótvárosban 525 forint/óra a parkolási díj. Ha csak a lipótvárosi díjszabást veszem alapul, akkor is közel 62 millió forinttal folyt be kevesebb pénz, mint amennyi befolyhatott volna – írta Gelencsér a közösségi oldalán.