hirdetés

Állítólag az előzetesben lévő gyöngyösi szülők nem engedték be sem a gyámhivatal munkatársait, sem a védőnőt, sem a gyermekorvost a később éhen halt kislányhoz. A gyanúsított anya az előző házasságából származó két gyermekét is az exférje neveli, sokak szerint nem véletlenül, hisz voltak gondok az asszonnyal. A gyöngyösi gyermekhalál ügyében több furcsaság is van.

gyöngyösi halálra éheztetett kisgyerek szülei

Hiába jelezte korábban a védőnő és a háziorvos is, hogy baj lehet a családdal, a gyámhatóság megpróbált az ügy végére jutni, de nem sikerült. Így lezárták a szülők ellen indított vizsgálódást, legalábbis az eddigi hírek szerint. A Heves Megyei Kormányhivatal vizsgálati jelentése szerint a veszélyben lévő kisgyermeket azért nem vették el a szülőktől, és emelték ki a családból, mert a „család életvitelére, gyermekgondozási hiányosságaira egyéb bizonyíték a szülők elzárkózása miatt nem állt rendelkezésre, ezért a védelembe vételi eljárásokat a gyámhivatal megszüntette. Sem a gyermekjóléti szolgálattól, más intézménytől vagy személytől, sem a hozzátartozóktól nem érkezett javaslat a gyermekek családból való kiemelésére.” – áll a dokumentumokban.

Az előzetesben lévő anyának négy gyereke született, az első kettőt 2010-ben az apjuknál helyezték el, mert a nőt alkalmatlannak találták a gyereknevelésre. A harmadik és a negyedik gyerek, az óvodáskorú Kincső és Kiara, aki most sajnos meghalt, a jelenlegi élettársától született a nőnek, attól a férfitól, akit most vele együtt szintén letartóztattak.

2012 óta foglalkozott a családdal a gyermekjóléti szolgálat és a gyámhatóság, eleinte a Kincsőt érintő „gondozási hiányosságok” miatt, de később már Kiara miatt is.

A szülők rendkívül zárkózottan éltek, a lakókörnyezetükben élőknek sem voltak hiteles információi arról, hogyan. A gyermekjóléti szolgálat és a védőnő hiába próbálkozott, a család állítólag teljes mértékben elzárkózott minden kapcsolattól velük.

Amikor Kincső miatt esetmegbeszélést hívtak össze, a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai egymásnak ellentmondó véleményen voltak. Többször is indult védelembe vételi eljárás a gyámhatóság előtt, de – a véleménykülönbségek miatt – az mindig eredménytelenül zárult. Közben a gyámhatóság 2013-ban feljelentette a szülőket Kincső ügyében kiskorú veszélyeztetése miatt. Próbálta velük felvenni a személyes kapcsolatot, kezdeményezte az elővezetésüket, és kereste a szakmai társszerveket, hogy szerezzenek be bizonyítékokat.

Mindez pedig azért érdekes, mert, ha valóban történ feljelentés az ügyben, akkor azt minden bizonnyal a rendőrségnek kellett nyomoznia, kivizsgálnia.

2016 márciusában jelezte a védőnő és az orvos, hogy nincs személyes kapcsolat a családdal, a kötelező védőoltások elmaradtak – legalábbis a tragédia előzményeit taglaló jelentésből ez derül ki.

Egyelőre nem tudni, hogyan, de a kislány tulajdonképpen éhen halt, ugyanis a felére fogyott.