hirdetés

Az ukrán menekültek szép lassan érkeznek Magyarországra de többség Lengyelországba vagy Romániába ment.  Sajnos azonban nálunk nem mindenhol vannak felkészülve az érkezésükre, Tiszabecsnél például semmilyen segítséget nem kapnak. Még egy cetli sincs kitéve, hogy a bajbajutottak hova fordulhatnak. A menekültek helyzetét nehezíti, hogy aki 18 éves vagy idősebb férfi , azok el sem hagyhatják Ukrajnát.

 

Nincs információs sátor, nincs orvos, nincs katona, nincs busz, nincs senki, csak az Ukrajnából érkező menekültek. Meg a büfés, boltos, vagy épp a tízezrekért fuvart kínáló sofőrök.  Persze már a hiénák is itt vannak egy fuvar Budapestre 300 euro. Hát igen ez olyan szép magyar vendégszeretet.

Picit fura a helyzet a magyar-ukrán határnál.  A magyar állam bár hangzatosan állítja segítünk a menekülteknek és fel vagyunk készülve, Tiszabecs kimaradt csúnyán. Maximum a nagyobb tizedkilométerekre lévő városokban nyitnak meg tornatermeket értesüléseink szerint átmeneti szállásként, de erről sem mond az érkezőknek senki semmit, főleg nem Tiszabecsnél.

Pedig többen kisgyermekekkel várakoznak itt órák óta. Aki tud, rokonokhoz, barátokhoz igyekszik, de ez nem mindenki számára adott. Van aki csak a semmibe jön.  Többségük alig pár ezer forintot, vagy annak megfelelő hrivnyát tudott csak magával hozni, akadt olyan magyar férfi társaság, amely öt perc alatt döntött úgy, indulni kell, mert nem akarnak meghalni Ukrajnáért. Most azt várják, magyarként, vagy éppen akár ukránként, hogy Magyarország,  segítséget nyújtson számukra.

 

(fotó: magyar hang )