hirdetés

Jövő hét szerdától válsághelyzetet hirdetnek Magyarországon. Szeptember 15-e után így valóban új időszak kezdődik a belügyért felelős miniszter Pintér Sándor javaslatára. Lázár János miniszter azt is bejelentette, hogy a határvédelmi kerítés egy hónappal a határidő előtt elkészülhet, és lesz vasúti kapu is Röszkénél.

 röszke-szegedma.hu

 Csak az utolsó 52 napban 90 ezren érkeztek, tehát júliustól fogva különleges kihívások elé állt Magyarország – közölte Lázár János miniszter. Lázár szerint nem a kormány munkáját érheti kritika, hanem azt, hogy nem tudják elég tempósan cáfolni az álhíreket. A beengedés feltételeinek kialakításával vagyunk elfoglalva, és nem azzal, hogy megtévesztő tudósítások alapján alakítanak ki véleményeket rólunk – mondta.

Szeptember 15-én 0 órakor új helyzet fog kialakulni – mondta. Aki a hivatalos átlépési ponthoz érkezik, lehetőséget kap arra, hogy a helyszínen benyújtsa a menedékkérelmét, és a kérelem elbírálásáig jogi védelmet, ellátást biztosítanak neki. Ez az eljárás maximum 12 napot vehet igénybe. Fellebbezésekkel együtt is legfeljebb 2 hétig tart. Németországban ez egyéves procedúra – mondta a miniszter. Magyarország biztonságos államnak tekinti Szerbiát és Görögországot is, így az ezeken áthaladó migránsok esetében ez lesz az irányadó.

A másik módosulás a határátlépést illeti. A műszaki határzár mellett a rendőrség, szükség esetén a hadsereg is védi majd a határt, akárcsak a büntetőjogi szabályok változásai. A határzár építése kiemelt sebességgel zajlik, egy hónappal is lerövidíthetik a határidőt. Az elmúlt időszakban napi 10 kilométert épült. A három és fél, négy méteres kerítés alkalmas lehet az ország védelmére, főként, ha a túloldalon egyfolytában rendőrök járőröznek.

Addigra megépül a vasúti kapu Röszkén is. Azaz a vasútnál is lesz határzár a síneken.

Nem tudni egyébként – mondta Lázár, hogy szeptember 15-e után ugyanekkora tömeg fog-e Magyarországra érkezni, így a kormány – a miniszter szavaiból ez világlott ki – nem igazán van tisztában azzal, hogy mi fog következni az új helyzetben. Az is biztos, hogy idő kell hozzá, amíg a változások életbe lépnek.

Szeptember 15-én a kormány kihirdetheti a válsághelyzetet, ahogy az aznap hatályossá váló törvények lehetővé teszik. Előtte meghallgatják Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztését az ügyben. Az biztos, hogy tűzparancsot nem kapnak sem a katonák, sem a rendőrök. Utóbbi kitételt Lázár akkor is megerősítette, amikor felvetődött, mi történik, ha a határ túloldalán túl nagy tömeg gyűlne össze, akik megpróbálnak erővel bejutni az országba. A miniszter azt mondta, a rendőrök és a katonák feladata lesz “hogy megvédjék az országot, megvédjék a hazát”, de a fegyvertelen tömeggel szemben nem alkalmazhatnak fegyvert.

Hétfő este Orbán Viktorral megnézték a kerítést – idézte fel Lázár. A büntetés-végrehajtás elegendő anyagot biztosít az építkezéshez – konstatálták. Azt remélik, hogy akik szeptember 15-től ide tartanak, megváltoztatják az útirányt, illetve ha nem, a hivatalos belépési pontoknál jelentkeznek. Így az ország legkülső határán fogják biztosítani a regisztrációt.

Pintér Sándor belügyminiszter ez ügyben találkozott ma a szerb belügyminiszterrel: lesznek olyanok, akik a szerb oldalon várakoznak majd az itteni regisztrációra, az ő ellátásukban Szerbiának is ki kell vennie a részét. Ez ügyben a kormány az ökumenikusok segítségét is kérte. Százak, ezrek is lehetnek Lázár szavai szerint, akik minden körülmény ellenére ott várnak majd a bejutásra. Az ő megsegítésükre csak civileket kérhetnek – mondta a miniszter. A BÁH-pontok a határsávban lesznek majd.

Az már csak logisztikai kérdés, hogy a menedékkérelmet benyújtók hol kapnak ellátást: a határhoz közel, vagy valamelyik meglévő menekülttáborban.

A befogadó állomások szeptember 15-e után bővülni fognak. Szerbia felé nyitott tranzitzóna nem lesz Magyarországon – mondta kérdésre válaszolva. A határszélen ügyintézési pontokat biztosítanak az eddiginél jobb szolgáltatással. Nem tervezik, hogy zárttá teszik a debreceni és a bicskei menekülttábort – válaszolta egy kérdésre Lázár János.

Kétfajta ember lesz a határon: egyik, aki beadta a kérelmét, illetve azok, akik várakoznak a határszélen, őket a civil szervezetek segítségével látják el. Azt senki sem mondhatja meg előre Lázár szerint, hogy a bíróság kinek ítéli meg a menedékjogot.

Az Európai Unió területén csak az maradhat, akit valóban üldöznek hazájában. Szerinte úgy tűnik, mintha a válság nem az EU, hanem csak Németország ügye lenne. Lázár azt mondta, a német nagyvállalatok gazdasági lehetőségnek tekintik a bevándorlókat, a magyar kormány az emberi szempontot hiányolja ebből a kommunikációból. Ha olvassa az ember ezeket a híreket, az az érzése, mintha ez nem szólna másról, mint a német gazdaság olcsó munkaerővel való ellátásáról. Reméli, hogy nem ez vezérli a német politikát – mondta Lázár.

Vérlázító, amit az osztrák kancellár a napokban megengedett magának – mondta őszintének tűnő felindulással Lázár János, miközben arról beszélt, milyen nemtelenül és igazságtalanul támadják az EU-ból a magyar kormányt. Orbán Viktor azonban nagyvonalúan elengedte ezt a füle mellett, és kész rá, hogy fogadja Budapesten az osztrák államfőt.