hirdetés

Az intenzív osztály kötött ki az a 37 éves győri férfi, aki három hete lejárt szavatosságú kenőmájast evett. A botulizmus nevű betegséget kapta meg, amelyet kolbászmérgezésként is emlegetnek. Már túl van az életveszélyen, de legyengült és sokat fogyott . A kenőmájast egy ismert élelmiszerlánc boltjában vették. A NÉBIH gyorsan ki is adott egy közleményt,  amely szerint  a tesztek pozitívak lettek a vett mintából de a májas gyártása rendben volt. Így nem szedték be a termékeket, s a gyártót sem dúlták fel. Nos itt valami nagyon nem stimmel.  Itt ezt megállapították múltkori őstermelőnél történt szarvasgombás esetnél még ezt nem tudták megállapítani a Nébih-nél , mégis minden árút beszedtek a boltok polcairól.

A győri férfi nem az Egerben gyártott szarvasgombás ételektől betegedett meg. Ő három hete, hétvégén lejárt szavatosságú kenőmájast evett. Rosszul lett, egész nap hányt, szédült, de azt hitte, gyomorrontást kapott. Másnapra elmúlt a hányás, viszont kettős látás lépett felé nála, ezért bementek párjával a győri kórházba. Intenzív osztályra került.

Tamás László János, a kórház főigazgatója szerint a férfi állapota drámaian romlott, de az az orvos, aki megvizsgálta, azonnal rájött, hogy botulizmusról van szó. Nagy dózisú mérgezéssel álltak szemben, amely az agytörzset megtámadta. Később a beteg tüdőgyulladást, vérmérgezést is kapott, hetekig kétséges volt, hogy felépül-e egyáltalán.

Németországból kértek neki gyógyszert, mert ott van annak a cégnek a központja, ahol erre a betegségre ellenanyagot gyártanak. Egy dózis kétmillió forintba kerül. A férfi három hétig élet-halál között lebegett, egyszer sikerült levenni a lélegeztetőgépről, de az állapota újból romlott, így visszakerült. Végül a múlt hét végén került ki az intenzív osztályról, de haza még nem engedték.

A bajba jutott férfi a kenőmájast egy áruházláncnál vette.

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal országos központjában is megvizsgálták a mintákat, megállapították, hogy „a 2 hete lejárt, félkilós májas maradéka botulotoxin-pozitív eredményt adott. Ennek a konkrét májasnak a fogyasztása egyedi megbetegedést okozhatott” – közölték a sajtóosztálytól.

Hozzátették: a hatóság „kizárta a gyártás vagy kereskedelmi tevékenység során való szennyeződést”. A megbetegedett férfi azt mondta, hogy ezután minden élelmiszernek megnézi a szavatosságát.

Mindez azért érdekes, mert a Nébih pár hete egy őstermelő összes termékét begyűjtötte nagy dirrel-durral. A gyanú szerint a termelő szarvasgombás termékei botulizmussal voltak fertőzve.  Tény, hogy ezt a Nébih tesztek akkor nem mutatták ki. Így kétséges, hogy a Nébih gyanúja megalapozott-e. A mostani győri estben a Nébih azonban kimutatta a botulizmust a majdnem haláltokozó májasból, de itt minden rendben. Ezt írta  a Nébih. Vajon nem az történt, hogy a neves áruházlánc érdekében a Nébih nem akar nagyobb botrányt kavarni ? Hisz nincs hír arról, hogy a gyárat ahol a termék készült lezárták, begyűjtötték a termékeit. Nos semmi ilyen itt nem történt, ami felettébb fura és gyanús.