hirdetés

Nyomoznak az ügyvédi kamaránál. Állítólag százmilliós kifizetések miatt és hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda, azaz a magyar FBI. Állítólag egy kamarai tisztviselő tett bejelentést, ami azt is jelentheti, hogy egy esetleges belső hatalmi viszály áll a háttérben, no meg lehet, hogy valóban bűnügy történt, ami nehezen hihető. Tény kérdése, hogy nemrég a kamara azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy több hatóság lehallgatását megkérdőjelezték és egyben aggályosnak tartották, hogy ügyvédeket hallgat le az igazságszolgáltatás esetleg jogalap nélkül.  

réti lászló BÜK

Állítólag egy kamarai tisztségviselő hónapokkal ezelőtt tett feljelentést, a nyomozás pedig ismeretlen tettes ellen folyik. Általában ez szokott lenni, ha nem teljesen egyértelmű a bűnügy,  nehogy vissza lehessen perelni a feljelentőt. No de lépjünk ezen tovább. A feljelentésben az áll állítólag (a Magyar Nemzet szerint), hogy a kétes kifizetéseket a Budapesti Ügyvédi Kamara régi-új elnöke, Réti László írta alá. Rétiről tudni kell, hogy nem a Fidesz a embere, azaz független. Éppen ezért az ügyvédi kamara rendesen hallatja is a hangját, ha olyan dolgokat tapasztal, ami a jogállamiságot áshatja alá. Ilyen volt nemrég az, amikor egy ismert budapesti ügyvéd irodáját hallgatták és figyelték meg titkosszolgálati eszközökkel úgy, hogy arra bűncselekményt megalapozó gyanú nem is lehetett, mert a tanú, akire hivatkoztak, hogy bűnügyet jelentett, az ezt hevesen tagadta egy nyilvános perben. Ez a tanú nem más volt, mint az ex-MVM-vezér, Kocsis István. Így felmerült az a lehetőség, hogy vagy a hatóság működött ezen ügyben furán, vagy a tanú hazudott.

 

Ezt megelőzően Papp Géza, a kamara volt főtitkára felhívta a figyelmet arra egy kemény hangvételű levélben, hogy a kamara mérleg szerinti eredménye 2014-ben 124,2 milliós hiányt mutat. Mint a Népszabadság akkor megírta, a főtitkár tíz pontban összegezte azokat a szerinte gyanús vagy egyértelműen felesleges tételeket, amelyek a kialakult pénzügyi helyzetet előidézhették. Ilyen a bizonyos fajta szerződések ügyvédi ellenjegyzésének hitelesítésére bevezetett „Arhitel” rendszer, amelyre Papp szerint feleslegesen már több mint 70 milliót költöttek. Vagy az a közel tízmillió, amit egy olyan kft.-nek fizettek ki folyamatszervezésért, amelynek korábbi ügyvezetője és tagja márciusban a kamara főkönyvelője volt.

Ugyancsak majdnem tízmillióba került 2014-ben a 153 milliós nyilvántartó rendszer „hiányosságaival kapcsolatos javaslatok” kidolgozása a kamarának, amit egy másik kft.-nek fizettek ki. És a tíz-harminc milliós tételek sorának itt még nincs vége. Ám ezek még együtt is eltörpülnek a kamara CD-vásárlásra költött milliói mellett. Papp kimutatása szerint a Budapesti Ügyvédi Kamara 2013 áprilisában 5800, majd 2014 februárjában újabb 11 ezer jogi kommentárokat tartalmazó CD-t vásárolt a HVG-ORAC Kft.-től, együttesen 186,6 millió forintért. Ezzel párhuzamosan 2013 júniusában 1475, majd szeptemberben további 4425 CD-t vettek az OPTEN Kft.-től. Az 5900 OPTEN-CD-ért több mint 57 millió forintot fizetett a kamara.

Réti válaszában elutasította a felvetéseket, azt állítva, hogy a kamara eredménye nem negatív, szó sincs 124 milliós hiányról, hiszen 87,5 milliós pozitív szaldóval zárták az évet. A volt elnök a Népszabadságnak akkor úgy fogalmazott, Papp a legutóbbi kamarai választáson a kamara irányításának megszerzésével próbálkozó kormányközeli ügyvédek nevével fémjelzett Ügyvédi Összefogás „előretolt hadoszlopa”. Ezt Papp a maga részéről furcsállta, emlékeztetve, ő volt az, aki az elnökválasztáson visszalépett Réti javára.

A Budapesti Ügyvédi Kamarára rájár a rúd. A múlt héten a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen megsemmisítette a Budapesti Ügyvédi Kamara tavalyi tisztújító közgyűlésének a választásokkal kapcsolatos összes határozatát. A verdikt szerint a választások során több szabálytalanság történt: a voksok számlálásában illetéktelenek is részt vettek, a választási bizottság két tagjánál pedig összeférhetetlenséget állapítottak meg. Emiatt az öt éve megválasztott tisztségviselők léptek újra hivatalba.