hirdetés

A BRFK nyomoz a fura vaddisznó család kilövési ügyében. Az Önkormányzat fel van háborodva, sok sok szemtanúval közösen, hisz úgy likvidálták a malac famíliák, hogy a terület nem volt lezárva, merek jöttek mentek a környéken miközben éles lőfegyverrel lőtték ki a vadakat. Sokak a vadász felelősségre vonását követelik de aligha lesz felelősségre vonás a fura vadászat miatt. A vadakat kilövő vadász pedig minden bizonnyal utasításra lőtt, kérdés kinek a parancsára történt mindez.

 

Június első napjának reggelén valaki egy anyakocát és több növendék vaddisznót, éles lőfegyverrel, a terület lezárása és biztosítása nélkül kilőtt Budapest belterületén. A teljesen szabálytalan akcióról nem akar tudni senki, mintha nyoma sem lenne a történteknek. Pedig valaki lőtt, legalább négyszer, egy koca és három süldő malacának teteme erre a bizonyíték. Felelős is van, de egyelőre mindenki másra mutogat.

Az állatokkal a János Kórház közelében, a villamos melletti vízelvezető aknájában végeztek vadászruhás férfiak. A villamoson utazók is szemtanúi voltak, a látottaktól egy gyermek rosszul lett, az Országos Mentőszolgálat munkatársai a helyszínen látták el.

A XII. és II. kerület határán történt vadkilövés pontos helyszínét a hatóság a XII. kerület területére tette. Kovács Márton, a Párbeszéd II. kerületi önkormányzati képviselője elmondta, a lövéseknek a területileg már a II. kerületben közlekedő villamos utasai voltak a szemtanúi, akik ezért a II. kerületi rendőrkapitányságon tettek bejelentést.

A XII. kerület önkormányzatánál sem tudtak a lövésekről, a hivatalt előzetesen nem értesítette senki. A sajtóiroda közleménye szerint nem is adtak volna engedélyt erre az időpontra, lévén tanítási és munkanap volt, emberek voltak a közelben. A hivatal is feljelentést tett a rendőrségen.

Csécsi Soma alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, a II. Kerületi Rendőrkapitányság a rendőrség nyomozó hatóságainak hatásköréről és illetékességéről szóló rendelet alapján kezdte meg a nyomozást. Ebben az ügyben a BRFK nem adott sem engedélyt, sem utasítást a vaddisznók kilövésére, ilyen jellegű kérés nem is érkezett. Az állatok kilövése a rendőrök helyszínre érkezése előtt megtörtént, így területzárás a rendőrség részéről nem volt. Tekintettel arra, hogy a lövés leadásának körülményei felvetették a bűncselekmény gyanúját, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indult eljárás az eset valamennyi körülményének tisztázása érdekében.

A rendőrség kiemelte: a lövések leadóját nem a BRFK értesítette, ahogyan az a testi épséget, emberéletet veszélyeztető állat esetében a jogszabályok elrendelik . Azt, hogy a lakott területre tévedt vadállatokat szükséges-e kilőni, nem a rendőrség hatásköre eldönteni jogszerű esetben sem, erről a kilövésre felkért vadőr-vadász hivatott döntést hozni.

A rendőrség előtt valószínűleg nem titok, ki, kinek a kérésére, milyen körülmények között adta le a lövéseket lakott területen belül. Adat-és személyiségvédelmi okokból, valamint az eljárás eredményességének befolyásolása miatt ezt nem hozzák nyilvánosságra.

Hasonló esetben a hatóság a területileg illetékes vadásztársaság hivatásos vadőreit, természetvédelmi őreit kéri segítségül. Budapest belterületén természetesen nincs vadászterület, korábban a legközelebbi, Pilisi Parkerdő Zrt. vadászait kérték fel intézkedésre. Mészáros Péter, a Parkerdő szóvivője azt mondta, hozzájuk ilyen kérés nem érkezett.

Végh András vadgazdálkodási szakértő szerint, nem volt más megoldás a város belterületére keveredett állatokkal szemben.

Az anyakoca, ha megvadul, veszélyes lehetett volna az emberekre. A kis konda kihajtása a városi területről lehetetlen, befogásuk viszont legalább tíz nap, altató lövedék alkalmazása sem jöhetett szóba. A lövés akár szabályos is lehetett volna, ha előre bejelentik, lezárják a környéket, a forgalmat arra az időre, ha nem a közlekedők, gyerekek közelében használnak éles lőfegyvert – magyarázta a szakértő.

Nem megy ritkaságszámba, hogy lakott területen belül végeznek a vadőrök, hivatásos vadászok vadkár elhárítást, ezt azonban csak előzetes tervek, hatósági közreműködés mellett lehetséges.

A szakértő szerint itt valakik vagy hazudnak, és tudtak az esetről, vagy egy nagyon balga vadász magánakciója volt. A lövés leadójának lehet ez volt az utolsó trófeája, mert ezek után nem kizárt hogy végleg elveszik az engedélyét, fegyverét is a büntető eljárás mellett.

 

( CS.T.)