hirdetés

Úgy tűnik Békés városában meghökkentő dolgok történek az elmúlt hónapokban. Történt ugyanis az a fura eset, hogy nem az indul polgármesterként, akit elméletileg a helyi Fideszesek és a megyei Fidesz Öveb tagjai először jóváhagytak. A Fidesz Országos Választmány tagjaihoz ugyanis már egy másik név került.  Így fordult elő az a fura és meghökkentő helyzet, hogy a városban tulajdonképpen három Fideszes indul a polgármesteri székért, igaz hivatalosan csak az, akit senki nem támogatott, csak a helyi országgyűlési képviselő, de valahogy mégis ő került a budapesti vezetés elé. Kérdés ki verte át Kővér László elnököt és az országos választmány vezetőit, vagy a békési Fideszeseket ?

 

Békés város Fideszes támogatottsága igen erős volt. Sőt a Fidesz békési csoportja is az. Azonban úgy tűnik sokaknak ez nem tetszett. Így simán megpuccsolták a helyi politikai életet.

Már régóta lehetett tudni, hogy voltak furcsaságok Békésen, legfőképp amiatt, hogy 2014-ben hivatalosan minden aláírás alól felmentették a helyi vk elnököt Dankó Bélát, aki egyben országgyűlési képviselő is. Hogy miért kapott ilyen büntit Dankó azt pontosan nem tudni.

De folytassuk a történeteket. Menet közben Békés település Fideszes elnökének Rácz Attilának is távoznia kellett posztjáról, de ilyen van, annak ellenére, hogy már ezt sem értették sokan.

Majd jött az újabb furcsaság. A helyi Fidesz kénytelen volt a helyi Polgári Körösökkel, és KDNP-vel és a KÉSZ-el is szövetkezni.

A közös megállapodás alapján a polgármester jelölt személyére egy orvosra Dr.Mucsi Gyulára esett a választás. Ezt a nevet a Fideszen belüli szabályok szerint megkapta az ÖVEB azaz a megyei szintű választmányi tagság, amely el is fogadták a köztiszteletnek örvendő jelölt személyét. Ajánlás lett, jegyzőkönyv szerint.

Aztán, hogy hogy nem az Országos Választmány elé azonban már nem az elfogadott személy neve került, hanem Dankó képviselő úr favorizáltja Kálmán Tiboré. Így a Kövér László vezette Fideszes grénium ezt el is fogadta. A békési Fideszesek nagy meglepetésére, hisz ők nem ezt a személyt fogadták el és javasolták Békés város polgármesterének.

Nos adódik a kérdés vajon pontosan mi történt Békés és Budapest közötti úton ? Miképp cserélődtek ki a nevek ? Ki verte át a Fidesz Országos Választmányának vezetését ? Vagy netán ők akartak más személyt ? De akkor miért nem szóltak le, hogy gyerekek a doki nem jó. Legyen más.

Úgy tudjuk mind a Fidesz Békés megyei csoportja, mind Békés város Fideszes politikusai ledöbbentek. állítólag a történtekről írtak is levelet a Fidesz Országos Választmány tagjainak, de válasz nem jött.

Úgy tudjuk, bár ezt senki nem erősítette meg kérdésünkre de nem is cáfolta, hogy a hivatalos utakat betartva, a békési Fideszesek jelezték levélben, hogy ők bizony nem az elfogadott jelöltet azaz nem Dankó vk elnök és országgyűlési képviselő kiszemeltjét fogadták el.

Úgy tudjuk a levélben röviden összefoglalva az áll, hogy a helyi ÖVEB ülés másnapján újabb ÖVEB ülést hívott össze a Fideszes vk elnök és honatya, ahol arra kérte a tagokat cseréljék ki a lapokat és az ő jelöltjét javasolják Békés város polgármesterjelöltjének. Úgy tudjuk ezt az ÖVEB tagok ellenezték és közölték is, hogy ez nemcsak törvénysértő, de a párt belső szabályait is sérti.

Tény kérdése, hogy végül a békési honatya Dankó úr jelöltje került az Országos Választmány elé, azaz nem az a köztiszteletnek örvendő orvos, akit a Békés város Fideszesei javasoltak és akit a megyei ÖVEB tagok jóváhagytak a legelső ülésükön.

Az, hogy ezután mi történt pontosan nem tudjuk. Az azonban tény, hogy mind a békési Fidesz csoport, mind pedig az Országos Választmány úgy tűnik nagyon át lett verve.

Így fordulhatott most elő az a fura helyzet Békés városában, hogy a helyi Fideszesek által támogatott polgármesterjelölt nem a Fidesz hivatalos támogatottja.  A helyzet pedig igen kínos, hisz a Fidesz berkein belül ilyen estre nem volt példa. Ráadásul választások elött mit tehet a párt vezetősége ?

Megkerestük Rácz Attilát, aki több mint 10 évig volt Békés város Fideszes elnöke, hogy erősítse meg információinkat.

Az Önök által kérdezett ügyben, hogy a helyi Fidesz csoport kit támogatott polgármesterként,  nem kívánok nyilatkozni. Megértésüket köszönöm-írta Rácz Attila, aki a polgármester választáson függetlenként  elindul.

Más Fideszes vezetőket is próbáltunk utolérni az ügyben, de szinte mindenki azt közölte: nem kívánnak nyilatkozni az általunk felvetett témában.