hirdetés

Az Esti Újság úgy tudja, hogy nem gyanúsítják a hírhedt hungáriás brókereket azzal, hogy hihetetlen, akár 40%-os kamatokat fizettek vagy épp ígértek ügyfeleiknek. Az is érdekes, hogy csak 6 milliárdos károkozással hozták összefüggésbe a börtönből nagy hirtelenséggel szabadított brókereket, hisz a kár a magán- és kis befektetőkkel együtt meghaladhatja a több tízmilliárd forintot. Ráadásul azon fura és már-már szinte tiltottnak tűnő ténykedéssel sem gyanúsítják az Év brókerei címmel is kitüntetett gyanúsítottakat, hogy egy másik cégük, a Biztonság Trade nevére kölcsönként tüntették fel az ügyfelek befizetéseit.    

hungaria gyanúsítottak

Úgy tűnik, megúszhatják a több ezer ügyfelüket megkárosító hungáriás brókerek a komolyabb felelősségre vonást. Az Esti Újság úgy tudja, csak 6 milliárd forint körüli sikkasztással gyanúsítják az előzetes letartóztatásból nemrég szabadul fő vezetőket is. Mindez pedig kissé meghökkentő, hisz csak az Esti Újság beszélt annyi befektetővel, akiknek jóval több a káruk összességében, mint a gyanúsításban szereplő kár. Ráadásul ezen károsultak nem az önkormányzatok. Így érthetetlen, hogy a nyomozó szervek miért álltak meg, s miért nem jutottak el odáig, hogy a kár akár elérheti a súlyos több tízmilliárd forintot.

Az is megdöbbentő, hogy a hungáriás brókereket azzal nem is gyanúsítják, hogy képtelen, 30-40%-os kamatokat fizettek az ügyfeleknek csak azért, hogy őket válasszák. Mindez azért fontos, mert ilyen hozamokat, hát finoman szólva is, igen nehéz kitermelni. Sőt a gyanúsított brókereknek, úgy tudjuk, volt olyan ügyfelük, akiknek előre a befektetett összeg átadásakor előre adták oda az éves hozamot.

Az Esti Újság birtokába jutott dokumentumok alapján egyértelműen bizonyítható, feketén-fehéren mindez. A papírok alapján a pénzeket pedig a Hungária Értékpapír Zrt. tulajdonában lévő Biztonság Trade, azaz az Év brókerei címmel büszkélkedő gyanúsítottak szedték be az ügyfelektől.

Hogy a hungáriás brókereket meggyanúsítják-e az általunk említett további bűncselekménygyanús esetekkel, azt egyelőre nem tudni, de ha nem, akkor igen nehéz lesz megmagyaráznia majd a rendőrségnek, hogy miért nem tették ezt, és vajon miért hagyták a hivatalos szervek, hogy a felelősök megússzák a felelősségre vonást.

Nos, egyelőre úgy tűnik, hogy ma Magyarországon tulajdonképpen nagyban lopni, csalni, hazudni megéri, hisz a jutalom több tízmilliárd lehet. A felelősségre vonás pedig elmaradhat.

Nézzük csak meg a szerencsétlen Kulcsár-bróker esetét, aki szintén súlyos milliárdok eltűnése miatt áll már lassan több mint tíz éve a bíróságok előtt. Ítélet, jogerős, azonban még mindig nincsen. És hogy hova tűnt a pénz, azt ma sem tudni pontosan, és meg sem lett.

(Csákány)