hirdetés

A zuglói parkoló maffia-ügyében a parlament csütörtökön 175 igen szavazattal felfüggesztette Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogát. Tartózkodás és „nem” szavazat nem volt. Azt nem tudni, hogy a bajba került baloldali honatyáért holnap mennek-e az ügyészek, vagy csak idézést küldenek és, hogy kezdeményezik-e az előzetes letartóztatását.

 

Polt Péter legfőbb ügyész február 25-én befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt indítványozta Tóth mentelmi jogának felfüggesztését. A hivatalos közlemény szerint a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba 2016-ban Horváth Csabával – a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti az ügyészség szerint. A parlamenti Mentelmi bizottsága közzétette az indítványt is, amelyben az szerepelt, hogy Tóth – saját maga és Horváth részére – összesen 31 250 000 forint jogtalan előnyt kért és vett át három részletben. Majd 2017 őszétől 2019 őszéig összesen még legalább 250 millió forintot – állítja az ügyészség.

A Mentelmi bizottság március 7-én tárgyalta az ügyet és ugyan Tóth a bizottsági ülésen azt állította, hogy az ügyészi indítványban leírtak teljesen megalapozatlanok, a bizottság egyhangúlag azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy Tóth Csaba mentelmi jogát függessze fel.

A parkolásiamaffia ügyében már gyanúsított lett Horváth Csaba Zugló polgármestere is, de nem indítványozták az előzetes letartóztatását.Nagy kérdés Tóth esetében miképp dönt majd illetékes ügyészség. Egy ilyen jellegű ügyben szokás elrendelni a kényszerintézkedés akár legenyhébb formáját, a háziőrizetet. Bár a Fideszes államtitkár Völner Pál esetében sem a várt és szokásjog alapján döntött a vádhatóság.

A zuglói MSZP-s politikusokra az az F.Zsolt tett terhelő vallomást, aki vádalkut kötött miután lebukott a hatóságok előtt a különféle számlagyáras műveleteivel és elmesélte, hogy a zuglói parkolást megnyerő SIS Kft-nek kinek és mennyi kenőpénzt kellett átadnia. Érdekes, hogy a parkolási díjakat Zuglóban a mostani budapesti főpolgármester Karácsony Gergely kezdeményezte 2017-ben. Sőt ő írta alá a parkolási rendszert üzemeltető SIS nevezetűséggel a szerződést is.

 

(Cs.T.)