hirdetés

Visszakoztunk a Pfizernél és az Eu-nál. Mégis maradunk a közös beszerzésnél bár Magyarország korábban egyetlen uniós tagállamként jelezte, hogy nem kér a következő évek Pfizer-szállítmányaiból. Az Euronews azonban úgy tudja, az Orbán-kormány egy ideje kopogtat Brüsszelnél, hogy mégis érkezzen a nyugati vakcinából.

 

A héten érkezett utoljára Pfizer-szállítmány Magyarországra, miután a magyar kormány nem rendelt a 2022-es és 2023-as adagokból. Az Euronews friss értesülése szerint azonban úgy tűnik, Magyarország mégis részt vesz az Európai Unió harmadik, a Pfizer/BioNTechkel kötött vakcinavásárlási szerződésében – erősítette meg a lapnak az Európai Bizottság egyik szóvivője, Stefan De Keersmaecker.

A kormány már szeptemberben felvette a kapcsolatot Brüsszellel, hogy mégis hozzájuthassanak a Pfizer oltóanyagához annak ellenére, hogy májusban ezt még szükségtelennek tartották. A visszatáncolás legfőbb oka az 5–11 év közöttiek oltása lehet, ugyanis ebben a korcsoportban egyetlen más vakcina sem kapott zöld utat, amivel beolthatnák őket. Az üzletet azóta nyélbe is ütötte a kormány, Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis pénteken jelentette be az állami rádióban: december 20-án megérkezik az első Pfizer-szállítmány, 130 ezer adag az 5-11 éveseknél bevethető vakcinából.

Feltehetőleg az Eu-val való keménykedésünk enyhült és a koronavírus újabb és újabb mutáció elgondolkodtatták a politikusokat arról, hogy mégiscsak jobb lenne a közös beszerzésnél maradni, hisz egyedül a Pfizer készítményei adhatóak be kisgyerekeknek. Már pedig az egyik legveszélyeztetettebb korosztály jelenleg az oltatlan gyerekek. Másrészt az amerikai kapcsolataink igen gyengék köszönhetően a politikai retorikáknak és a Pfizer feltehetőleg a külön magyar beszerzésre azt mondta, hogy lehet ez is, de a sor végére kerültünk.

(CsT)