hirdetés

A Prisztás gyilkosság miatt ártatlanul elítélt Hatyi becenevű férfi ügyében ugyan olyan égbekiáltó malőr történt az igazságszolgáltatás szervei részéről, mint anno a móri tömeggyilkosságnál. Ilyen esetekben sok rendőri vezető és ügyész Európában az a minimum, hogy lemond. Főleg annak tudtaában, hogy már a nyomozás során több tanú, köztük újságírók is nevettek Portik testőrének ezen üggyel való meggyanúsításához. Az elkövető ugyanis egy vékony ember volt, aki biciklizett. Nos Hatvani István a maga nagydarab majd 150 kilós testével aligha tud bicajzozni és halálos lövést leadni. Hatyi mint Portik testőre volt egyébként szinte az egyetlen, aki nem tett terhelő vallomást egykori főnökére, ezért is maradt vádlott, majd ítélték el jobb híjján.

 

Állítólag amikor kiderült, hogy a Prisztás József meggyilkolásáért 15 év fegyházbüntetésre ítélt Hatvani István ártatlan, s ezt a bíróság is kimondta és szabadlábra helyezték, önfeledt ünneplésbe kezdtek a szombathelyi fegyház lakói.

Győzött az igazság – kiabálták a fegyencek, és eközben a zárkaajtót döngették.

Mint ismeretes a 90-es véres leszámolásainak az elején, 1996-ban Óbudán egy pontos fejlövéssel kivégezték Prisztás Józsefet, az alvilág egyik vezérét, bár ekkor már milliárdos vagyonnal rendelkezett és törvényes üzletekkel foglalkozott főként az éjszakai élet egyik meghatározó alakja. Az ügyet nem is tudták megoldani a nyomozók. A gyilkos kerékpárral érkezett a Ladik utcába, ami Prisztás törzshelyeinek az egyike volt, majd egy lövéssel fejbe lőtte a vállalkozót. Nyom nem igazán volt a tett helyszínén, töltény hűvely sem a gyilkos még erre is figyelt. Szemtanú ugyan volt , aki pontos leírást adott az elkövetőröl. Eszerint egy vékony férfi lőtt, majd , kerékpárral jött, majd tovább hajtott. Az alvilág is csöndben maradt, részben mert Prisztás az oroszokkal dolgozott főként és komoly baloldali politikai kapcsolatai is voltak. Az Energolosokkal, vagy a Conti Carosokkal nem is nagyon üzletelt, sőt ezen éjszakai körök pont az ellenoldalhoz tartoztak és másban utaztak. Igaz ekkoriban az oroszok úralta éjszakai élet kezdett megrendülni és épp az Energolos és Conti Caros urak kezdtek megerősödni. Sokan természetesen ezek körökre gyanakodtak legfőképp, de eredmény nem született. Igaz volt baja a rendőröknek, hisz a leszámolások, robbantások ezután elindultak. Szinte minden héten meghalt valamelyik banda tag és ez így ment 1998-ig. Aztán 2005-ben megtört a jég. Amikor is a Conti Caros főnököt Radnai Lászlót a kecskeméti maffia ügyben le nem tartóztatta az NNI. Ő alkut ajánlott és leírt mindent úgy tudjuk de pechére az MSZP volt hatalmon, ahol őt nem szerették, nagyon nem hisz róla mindenki azt terjesztette, hogy a Fidesz embere. Így az NNI akkori vezetése közölte, hogy bűnözökkel nem köt alkut. Ami fura, hisz nagy ügyeket lehetett volna megoldani. Lehet az NNI akkori vezetője azt hihette, hogy ő lesz a Belügyminiszter, csak hát az a csúnya móri fiaskó bekevert. No meg a Kulcsár-féle banki botrány is javában kitört és tartott, amibe sok rendőri vezető elbukott, és amely főként a baloldali politikusokat és azok gazdasági holdudvarát érintette igen kényesen.

Tény kérdése, hogy a Conti Car amikor elkezdte a luxusautó kereskedést, akkor pár Fideszes politikus még autókat is vitt hozzájuk eladásra és ekkoriban próbáltak meg több szakszervezeti Balaton parti ingatlanhoz is hozzáférni, a BRFK-t pedig még autókkal is támogatták.
Szóval nem kellett Radnai vallomása. Annyit tudunk, hogy akkor a 2004-2005-ös hosszas írásos anyagban sok esetben egész más neveket mondott Radnai, mint a mostani alkujakor. Radnai pedig a 12 éves fegyházbüntetése lejáratakor alig egy évvel alkut kötött, mégis csak kellett. Az nagy kérdés a nevek miért változtak meg benne. Vajon kinek a kérésére ? Arról nem is beszélve, hogy a büntetés vége elött miként tudták rávenni arra, hogy énekeljen ? Ez ugyanis komoly presztízs veszteség egy éjszakai vezértől.

Amúgy nemcsak Radnai de az Amerikában az FBI által elfogott Kisbandi is egész más körökről beszélt a leszámolások kapcsán az RTL Klubnak adott interjújában még 2000-ben, mint most Radnai. S milyen érdekes Bandika Portikék elfogása után már másképp emlékezett mindenre a PestiSrácoknak adott újabb interjújában.

Mindezek tekintetében igen fura volt, amikor nyolc éve egy csalásért őrizetbe vett nő vádalku keretében elmondta a hatóságnak, hogy szerinte ki a felelős Prisztás haláláért. Majd előkerült ugye dutyiban lévő Radnai. Bár mindkét vádalkus tanúnak a vallomása hemzsegett a tévedésektől, a bíróság Portik egykori sofőrjét is letartóztatta, majd jogerősen 15 év fegyházra ítélte. Tették ezt úgy, hogy a két fő vádalkus vallomásán kivül nem volt más bizonyíték, majd elkezdett beszélni pár Portikhoz tartozó ember is. Sokan pedig nem akartak életük végéig dutyiban lenni. Pedig több rendőrségen tett vallomás is cáfolta Hatvani szerepét Prisztás kivégzésében, sőt a gyilkossági ügy újra elővételekor fel vett tanúvallomások is ezt cáfolták de ezen tanúk úgy tudjuk be sem lettek idézve s lehet a vádiratban sem szerepeltek a bíróságon.

Majd lebukott Josef Rohac, akiről kiderült sok ügyhöz volt köze. Természetesen ő sem véletlenül került elő a nagy semmiből. Elítélték az Aranykéz utcai robbantás ügyében őt is meg Portikot. Aztán elővették a Fenyő ügyet ott is bajba került.

Azonban úgy tudjuk a nagy áttörés amiről sokan hallgatnak a Seres gyilkosság kapcsán történt, hisz egy alvilági kemény fiú, aki főként az éjszakai élet végrehajtóihoz tartozott, elárulta hol lettek a fegyverek eldobva a Dunában, ő is valamiféle alkuban bízott. Azonban vele nem kötöttek alkut s a férfinak egy másik ügy miatt így dutyiba kellett volna vonulnia. A sok mindent tudó férfi mivel becsapták így öngyilkos lett.

Időközben pedig Rohac úgy döntött viszi a Prisztás balhét, neki úgy is mindegy s erre bizony a rendőrök nem számítottak, sőt Rohac ezzel felborította és egyben megkérdőjelezte az egész eljárást s annak hitelességét, ami nem kis dolog. Nem is akarta senki, hogy új per legyen, főleg az ügyészség, mert bizony így kiderülhet, hogy ez az ügy ugyanúgy lett megoldva mint a móri leszámolás. Ártatlanokat ítéltettek el a bíróságon, ezzel pedig az igazságszolgáltatásba vetet hit igencsak megingott.

Nem beszélve arról, hogy így azért felvetődik a kérdés jogerős ítéleteknél, és előzményeket figyelembe véve, hogy ahol Portik el lett ítélve, vajon nem történt valamiféle csúsztatás? Nem vezették meg szándékosan a bírókat ? Nem úgy oldották meg az ügyeket, hogy gyorsan találjunk valami bűnbakot, aki adta a megbízásokat ? Meg ahol nem volt elkövető betettünk gyorsan hiányzó személyeket, akiknek semmi közük nem volt az adott ügyhöz? Maximum az volt a bűnük, hogy Portiknak dolgoztak. Szóval ez így pont olyan ügy lett mint Mór, ahol Kaiser Edét és a társát pont így ítélték el s csak a szerencsének tudható be, hogy a végén meg lettek az elkövetők ??

Szóval Hatvani most picit örülhet. Kiderült full kamura ítélték el és ült éveket a dutyiban. Akárcsak a móri elsőre elítélt elkövetők Kaiserék.

Az ítélethirdetés előtt a védencem azt mondta, felér egy lottóötössel, ha kiderül az igazság – mondta a Blikknek Patócs Ilona, Hatvani ügyvédje.

Az ügy érdekessége, hogy Portik maradt az újra indított perben vádlott, ami érdekes, hisz Rohac ő rá nézve is elmondta nem tőle kapta a megbízást. Kérdés a bíróság ezek után mennyire hihet a vádhatóságnak és a politikai nyomásnak. Hisz azért az is érdekes, hogy Portikhoz semmi nem került Prisztás halálával, ami mondjuk felveti azt a kérdést, hogy akkor mi érdeke lehetett azzal, hogy eltünteti a milliárdos vállalkozót  ? Ráadásul az azért mindent visz, hogy a valódi gyilkos beismert mindent, azaz szavahihetetlennek aligha lehet ezek után nevezni. Az is fura, és elgondolkodtató, hogy az ügyészség próbálta minden eszközzel meggátolni, hogy új per legyen és, hogy Rohac beismerő vallomását a bíróság elfogadja a Prisztás-gyilkosság kapcsán és Hatvanit kiengedje a bíróság a börtönből.