hirdetés

Magyarország  hadifoglyokat kapott az orosz hadseregtől, az  átadott katonák mind a 11 fő kárpátaljai magyarszármazású ukrán katona. AZ nagy kérdés, hogy kik hozták a foglyokat és miképp Magyarországra ? Orosz katonák repülővel jöttek ide ? Vagy mi mentünk értük Oroszországba ? Vagy egy Moszkva-Budapest járatra tették őket fel ? Nos nem tudni. Az ügyben Orbán Viktor helyettese Semjén Zsolt és az Orosz Ortodox Egyház ügyködött közösen, amelynek a vezetője Cirill pátriárka, aki a kormány politikusainak egyik nagy kedvence és akit még Brüsszel előtt is megvédtünk amikor az egyházfőt különféle szankciós listára akarta tenni. Ukrajna természetesen ismét nem lett tájékoztatva semmiről sem, és így a magyar-orosz fogolycseréről sem.

Az ukrán kormányt nem tájékoztatták a magyar és az orosz fél közötti tárgyalásokról” – írja Facebook-oldalán Oleg Nikolenko, az ukrán külügy szóvivője.

Nikolenko hozzáteszi, először a médiából, majd később a magyar politikusok nyilatkozataiból hallottak először arról, hogy Magyarország ukrán hadifoglyokról tárgyalt Oroszországgal, illetve a hadifoglyokat Magyarországra szállították.

„Magyarország miniszterelnök-helyettesének nyilatkozataiból tudtuk meg, hogy Oroszország tizenegy magyar származású ukránt adott át Budapestnek” – írta Nikolenko.

Hozzátette, az ukrán katonák szabadon bocsátása jó hír, az azonban nem, hogy Ukrajnát erről nem tájékoztatták. Ukrajna ezért behívatta az ukrajnai magyar ügyvivőt, arra kérve, hogy adjon részletes tájékoztatást az ukrán állampolgárokról, biztosítson hozzáférést az ukrán konzul számára, hogy segíteni tudjanak nekik, és felmérhessék az egészségügyi állapotukat.

„A találkozón kifejezetten erős hangsúlyt kapott az olyan kényes kérdésekben való interakció összehangolásának szükségessége, mint a hadifoglyok szabadon bocsátása” – tette hozzá a találkozóról szóló beszámolójában Nikolenko.

Az Orosz Ortodox Egyház (RPC) azt állította csütörtökön, hogy Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonákat szállítottak Magyarországra. Ezt később Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, egyházdiplomáciáért is felelős miniszter megerősítette: az ukrán állampolgárságú magyarokat Budapest kérésére szállították Magyarországra, Semjén ezt az Orosz Ortodox Egyház gesztusának nevezte.
Az érintettek átadása az RPC közreműködésével „emberbaráti szeretetből gyakorolt gesztus” Magyarország felé, hangsúlyozta Semjén.

Tavaly egyébként az RPC-t vezető, az ukrajnai háború tényét tagadó, KGB-s ügynökmúlttal rendelkező Kirill pátriárka Orbán Viktor magyar kormányfő nyomására került le az EU Oroszországot érintő szankciós listájáról.

Semjén reagált Nikolenko posztjára, a miniszterelnök-helyettes arról beszélt, „a tizenegy kárpátaljai Magyarországon már nem »hadifogoly«, hanem szabad ember”. Ugyanakkor arra, hogy Magyarország nem egyeztetett az ügyben Ukrajnával, csak annyit mondott:

„Ha én lennék Ukrajna képviselője, akkor köszönetet mondtam volna ezért!”-írta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Az Orosz Ortodox Egyház  kommünikéje szerint az akcióban részt vett az Orosz Ortodox Egyház Külső Egyházi Kapcsolatok Főosztályának vezetője és Kirill tanácsadója is.

„A hadifoglyok átadása semmiképpen sem volt egyeztetve Ukrajnával, célszerűségét a katonaság »kárpátaljai származásával« magyarázzák. Fontos megérteni, hogy ezek a katonák mind ukrán állampolgárok, ezért áthelyezésük bármely harmadik országba lehetetlen Ukrajna beleegyezése és közvetlen bevonása nélkül” – mondta egy bennfentes az ukrán lapnak. A forrás szerint az egyik célja ezzel az akcióval az ortodox egyháznak, hogy visszaállítsa legitimitását, amelyet nemzetközi szankciók sújtanak. Erre pedig Kirill pátriárka a segélyszervezetek nemzetközi hírnevét próbálja felhasználni.

2023. június 8-án Őszentsége Kirill moszkvai és összruszi pátriárka áldásával, az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével, egyházközi együttműködés keretében, magyar fél kérésére egy csoport az ellenségeskedésben részt vevő kárpátaljai származású ukrán hadifoglyokat Magyarországra szállították.

Az Egyházi Külkapcsolatok Osztályának elnöke, Anthony Volokolamszki metropolita és Moszkva és Össz-Russz pátriárkájának tanácsadója, Nyikolaj Balasov főpap vett részt ebben az akcióban, amelyet a keresztény jótékonykodás indítékai indítottak el a Moszkvai Patriarchátustól.

Az ügy tényleg nemes és dicséretre méltó. Azt azonban nem tudni, hogy ezen ukrán katonák hogy kerültek ide Magyarországra? Gyalogoltak ? Repülővel érkeztek ? De milyennel ? Orosz katonai gép miképp szállt le Budapesten ? Vagy a honvédség ment a hadifoglyokat magyar géppel ? Kik kisérték a foglyokat orosz katonák esetleg ? Vagy magyar katonák ? Nos ezek a kérdések igencsak fontosak és ezekre egyelőre senki nem adott választ.