hirdetés

Andy Vajna nemzeti főfilmes és nemzeti főkaszinósunk ezt is megúszta. A Fidesz ezt is elintézte Vajna bácsinak, mert  megérdemli, hogy áfát de kelljen majd fizetnie a nehezen begyűjtött kaszinó milliárdjai után.  Így mentesülhet az áfa fizetés alól a szerencsejáték-szolgáltatás nyújtása, az állam által koncesszióban átadott szerencsejáték közvetítése és szervezése egy módosító javaslat alapján, amelynek benyújtásáról az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága döntött.

Az indítványt a bizottság a pénzügyi tárgyú törvények módosításához terjeszti be. Az ülést vezető Fideszes Balla György az Európa Tanács egy határozatára hivatkozott, amelyet elmondása szerint egy bírósági döntés is megerősít. Ezek ugyan nem a szerencsejátékkal, hanem a frekvenciák aukción történő értékesítésével kapcsolatosak, de kimondják: azok nem minősülnek gazdasági tevékenységnek, ezért nem áfa kötelesek. Ugyanez a helyzet a szerencsejáték-szolgáltatással is – fogalmazott. Nos fura és meglepő érvelés, de hát anemeti2/3-os biztos tudja. Így ezen esetben amit az online webáruházakban vásárolunk az is áfa mentes.

Tukacs  István a testület ülése után sajtótájékoztatón is hangot adott felháborodásának – a bizottság előtt úgy érvelt: a kormányoldal egy más típusú bírósági döntéssel próbál alátámasztani gazdasági döntést, amely szerinte egy érdekkörnek kíván teret nyitni. Bírálta azt is, hogy a kormány nem nyilvánított véleményt.

A sportfogadással összefüggő törvények vitájában több ellenzéki képviselő azt kifogásolta, hogy 15 százalékra emelné a jogszabály a távszerencsejáték játékadóját, azt követően, hogy azt a korábbi 20 százalékról nemrég 10 százalékra csökkentették.

Többen szóvá tették, hogy a változtatás kivenné a sportért felelős tárca költségvetéséből a sportszerencsejátékból befolyó pénzt, és a jogszabály csupán annyit rögzítene: azt a Magyar Labdarúgó Szövetség útján a labdarúgás támogatására kell felhasználni.

A változtatásokat kormánypárti többséggel fogadta el a bizottság.