hirdetés

Sokak szerint Vajna lesz a TV2 tulajdonosa, mert a Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte, hogy az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a TV2 Média Csoport Kft. és a CEE Broadcasting Ltd. felett – vagyis hogy megvegye a TV2-t. Simicskáék, azaz a fő közgépes barátja, Fonyó Károly azonban nem az a fajta ember, aki csak úgy feladja, és főként nem az az ember, aki kapkodva üzletelne és nem biztosra menne.

andy vajna

A GVH közleménye szerint Vajnáék október 15-én nyújtották be a kérelmet, hogy irányítást szerezhessenek az említett cégek felett. A versenyhivatal megállapította, hogy a TV2–CEE-csoportnak és a Vajna-csoportnak nincs azonos tevékenysége, ezért az összefonódásokkal kapcsolatos legfőbb versenyaggály – a túlzott koncentráció – nem merül fel.

A GVH szerint az sem akadályozta az elbírálást, hogy a Megapolis Média Zrt., azaz Fonyó Károly cége is bejelentkezett. A cégbírósági iratok alapján ugyanis „minden kétséget kizáróan megállapítható”, hogy a Vajnáékkal kötött megállapodás aláírásának időpontjában a TV2 ügyvezetői együttesen jogosultak voltak a cég képviseletére. A mostani engedély azonban nem jelenti azt, hogy a GVH bármilyen módon állást foglalt volna az ügylettel kapcsolatos polgári jogi vitában.

Andy Vajna október 15-én jelentette be, hogy megvette a tévécsatornát, ám pár órával később a Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly is bejelentkezett a TV2-re. Fonyó akkor azt mondta: Simon és Dederick – a két ügyvezető-tulajdonos – tisztában volt vele, hogy az ő cége már korábban megvásárolta a TV2-t birtokló céget, ezért komoly jogvitákra számít.

Minden jel arra utal, hogy végül Vajna veheti meg a csatornát: a cégbíróság ugyanis visszadobta Fonyóék bejegyzési kérelmét, és a cégek fölött zálogjoggal bíró korábbi tulajdonos, a német Pro7Sat1 is azt szeretné, hogy Andy Vajnáé legyen a tévé. Persze ez azért fel vett több jogi, etikai  aggályt is.

Az egészen biztos, hogy perek sora várható. Azt pedig rettentően kíváncsian várjuk, hogy egy nem tiszta jogügyletre melyik bank fog súlyos tízmilliárdokat kölcsönadni a kaszinókoncessziókkal rendelkező Vajnának. Mert ügye egy kétes ügyletre, márpedig itt most minden tekintetben az van, nem adhat hitelt egy bank sem.