hirdetés

Vagy lesz vihar vagy nem
2014-08-20 00:12

Összesen tizenkét megyére és Budapestre adott ki figyelmeztetéseket a meteorológiai szolgálat szerdára azaz augusztus 20-ra, heves zivatar illetve felhőszakadás miatt. A szakemberek nem tudták pontosan megmondani, hogy a szerdai tűzijátékot tönkreteheti-e zivatar vagy felhőszakadás.

aug20_tuzijatek

Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Pest megyére továbbá Budapestre a várható heves zivatarok miatt is kiadták szerdára az elsőfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken olyan heves zivatarokra is készülni kell, amelyet erős szél, jégeső kísérhet.

A meteorológiai szolgálat szerint szerda délelőtt az északnyugati megyékben van esély nem heves zivatarok kialakulására.
Délután és este a főváros tágabb környezetében, az Északi-középhegység vidékén és az Észak-Alföldi régióban valószínű elszórtan zivatar. Ezekhez kísérőjelenségként leginkább felhőszakadás társulhat, de egy-egy helyen átmenetileg viharos szél és jégeső is előfordulhat.
Késő este, éjjel délnyugaton jelenhetnek meg a zivatarok, ezek közül egy-egy hevesebb is lehet – tették hozzá.
„A mostani számítások szerint a leírt időjárási események inkább helyi jellegűek lehetnek, nagy területet érintő viharok megjelenése nem valószínű” – fogalmaztak a figyelmeztetésben, de hozzátették, hogy „egy-egy adott helyen a fenti események bekövetkezésének valószínűsége alacsony, kizárni az említett területeken és időpontokban mégsem lehet őket”.
Varga László, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelző osztályának vezetője egy keddi sajtótájékoztatón azt mondta: hullámzó frontálzóna éri el az országot, amelynek hatására szerdán délután, a kora esti, illetve az éjjeli órákban is lehetnek Budapest térségében záporok, zivatarok. Ugyanakkor ennyi idővel az esemény előtt még nem lehet biztosan megmondani, a tűzijáték idején lesz-e zivatar – tette hozzá.
Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatalát felügyelő helyettes államtitkár azt mondta: a biztosítási tervek kész vannak, szükség esetén a tűzijátékot bármikor leállíthatják.