hirdetés

Lebuktak a sportorvosi engedéllyel ügyeskedők. Egy férfi nagyüzemben hamisított sportorvosi engedélyeket, egy társával még sportorvosi vizsgálatokat is színleltek. A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség kuruzslás, közokirat-hamisítás és csalás miatt vádat emelt ellene és végrehajtandó börtönbüntetésre ítélését indítványozza.

 

A vád szerint a kamu sportorvos – egy 53 éves férfi – 2015-2019. között úgy szerzett rendszeresen csalásokkal pénzt, hogy magát egy sportorvos asszisztensének adta ki. A férfi amatőr jégkorongozóktól, megbízottjaiktól, sportegyesületek vezetőitől és alkalmazottjaitól elkérte a lejáró sportorvosi engedélyeket, amelyeket meghosszabbítva, a versenyzésre jogosító pecséttel ellátva adott vissza. Az elkövető ehhez egy hamis bélyegzőkészletet használt, amely egy sportorvos és egy sportorvosi intézmény adatait és a ,,VERSENYEZHET” engedélyt tartalmazó, hamis bélyegzőkből állt.

A férfi az engedélyeket és az ügyintézésért elkért 3-6 ezer forintot többnyire vendéglátóhelyeken, de volt, hogy egy bevásárlóközpont parkolójában vette át, majd az okmányokat pár nap múlva lebélyegezve visszaadta. Az egyik egyesülethez a férfi és ismeretlenül maradt társa rendszeresen kijárt, és kötelező sportorvosi vizsgálatokat színleltek, amelyek során a férfi társa játszotta el az orvos szerepét. A társa fehér színű orvosi köpenyben és táskával, továbbá mobil EKG géppel fogadta a sportolókat, és a vádlottal valós sportorvosi vizsgálatokhoz hasonló vizsgálatokat végeztek el. A két csaló ilyenkor sztetoszkópos-, vérnyomás-, látás-, illetőleg EKG-vizsgálatot is színlelt és sportorvosi kérdőíveket is kitöltöttek. A férfi egy másik egyesülethez egyedül járt engedélyeket érvényesíteni.

A férfi a csalássorozattal több mint 1 millió forintra tett szert.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói 2019 novemberében azonosították és gyanúsítottként hallgatták ki az 53 éves férfit, tőle több mint egymillió forintot lefoglaltak.

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a férfit kuruzslás bűntettével, 160 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével és 49 rendbeli csalás vétségével vádolja.

Az ügyészség indítványozta, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság a vádlottat végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje és tiltsa el a közügyek gyakorlásától. Arra az esetre, ha a vádlott az előkészítő ülésen a vád tárgyát képező bűncselekmények vonatkozásában beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség végrehajtásában a maximum próbaidőre, 5 évre felfüggesztett, 2 év börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Az úgynevezett mértékes indítványra a büntetőeljárási törvény a büntetőeljárások gyorsítása és a jogerős befejezések mielőbbi elősegítése érdekében ad lehetőséget. Ebben az esetben akkor kerülhet sor elítélésre, ha a beismerő vallomás egyértelmű, önkéntes és azt az ügyiratok alátámasztják.

(Csákány )