hirdetés

A tanároknak elegük lett. Tüntetnek és az utcára vonulnak, így hiába utazott Balog miniszter le egészen a borsodi nagyvárosig. Február 3-án azonban már nemcsak Miskolcon lesz fáklyás felvonulás, hanem Budapesten és az ország minden más részén is szerveződnek szolidaritási tüntetések.

PDSZ tüntetés

Az eredetileg a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelével kezdődött tiltakozási hullám szerdán újabb mérföldkövéhez érkezik. Ekkorra hirdették ugyanis meg a borsodi megyeszékhely pedagógusai azt a fáklyás felvonulást, amivel nyomatékosítani szeretnék követeléseiket. Az akció előtt egy héttel maga Balog Zoltán utazott le Miskolcra a kedélyeket csitítani, de érdemi előrelépés nem történt.

A miniszter bejelentette ugyan, hogy összehív egy Köznevelési Kerekasztalt, ami átbeszélheti a problémákat, ám ez nem győzte meg a tanárokat. Sőt, miután kiderült, kiket akar meghívni a plénumra Balog miniszter, lehet, hogy csupán olaj volt a tűzre.  Az EMMI vezére ugyanis  az MMA, az NPK, az iparkamara, és Klik illetékeseivel akar beszélgetni, amelyek mind mind élvezik a Fidesz-kormány bizalmát. Sőt egy iparkamara esetében felmerül a hozzá nem értés lehetősége is, nos, ezen szervekkel akarja megtárgyalni a katasztrofális oktatáspolitikát Balog miniszter.

A Hivatlanul-csoport egyenesen a kerekasztal bojkottjára szólította fel a szereplőket. A hétvégén először ült össze pedagógusok, nevelők, nevelést-oktatást segítők, diákok és szülők részvételével az Országos Tantestületi Értekezlet, amely kinyilvánította, hogy illegitimnek tekinti Balog kerekasztalát, és érdemi, az érintett szereplők bevonásával kezdeményezett tárgyalásokat követel.

A miskolci felvonulás szerda délután ötkor kezdődik. Azóta több település – hétfő délelőttig a következők: Békéscsaba, Budaörs, Budapest (Szabadság tér), Pécs, Sopron, Szeged, Szombathely, Veszprém jelezte, hogy csatlakozik a miskolciakhoz egy helyi szolidaritási tüntetéssel.