hirdetés

Ismét a szőnyeg szélére állította az Unió Magyarországot. Az EB kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a menekültügyi szabályozás miatt, ezek ugyanis gyakorlatilag lehetetlenné teszik, hogy bárki menekültstátuszt kapjon Magyarországon.

orbán 2

Az Európai Bizottság (EB) kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az ország menekültügyi szabályozása miatt – jelentették be a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján Brüsszelben.

A probléma az, hogy a menekültügyi eljárás során nem lehet a fellebbezés keretében újabb tényekre és jogi szempontokra hivatkozni, valamint Magyarország fellebbezés esetén nem függeszti fel automatikusan az adott ügyben hozott határozatokat, és ezáltal még a fellebbezés elbírálása előtt az ország elhagyására kényszeríti a kérelmezőket. Vagyis gyakorlatilag nincs jogorvoslat, elküldik a menedékkérőket.

Az EB szerint az is aggályos, hogy az illegális határátlépéssel kapcsolatos gyorsított büntetőeljárásokra vonatkozó magyar törvény nem tartja tiszteletben az eljárás során igénybe vehető fordításhoz és tolmácsoláshoz való jogról szóló uniós irányelv rendelkezéseit, amelyek biztosítják, hogy a büntetőeljárás nyelvét nem értő gyanúsítottak megkapják minden szükséges dokumentum írásbeli fordítását.

Az előző napon a  azt írta, hogy Brüsszel az elutasított menedékkérelmek hatékony jogorvoslatának hiánya miatt kezdeményezi a kormány ellen az eljárást. Szeptemberben ugyanis a menedékkérelmeket gyorsított eljárásban kezdték elutasítani a magyar hatóságok, a végzések a küldő ország biztonságos státuszára hivatkoztak. Akkor jogvédők jelezték, mivel a végzéssel a menedékkérő kiutasításáról is döntöttek, fellebbezésre nem volt mód, vagyis lényegében lehetetlen ma Magyarországon menekültstátuszhoz jutni.

Az EB november 19-én is indított egy eljárást Magyarország ellen, akkor a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolódóan a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályok megsértése miatt.