hirdetés

Újabb veszély ?
2014-07-09 21:26

Mi van itt ? Lépfene után ecoli baktérium ütötte fel a fejét. Éppen ezért a hatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy Parádon, Bodonyban, Mátraballán, Parádsasváron és Mátraszentlászlón csak forralás után igyanak a vízből. A fel nem forralt csapvizet még fogmosáshoz sem ajánlják.

parád

Parádfürdőn, a kórház mögött is lajtos kocsi áll. A turisták és az ott dolgozók is annél töltik meg a poharukat. A közintézmények, szállodák zacskós vizet kapnak. A szolgáltató néhány napja jelezte: öt településen a jogszabályoktól eltérő értékeket mértek néhány közkútnál. E.coli és coliform baktériumot találtak a mintavételkor. A szakemberek azt javasolják mindenkinek, hogy csak akkor igyanak a vízből, ha előtte 2-3 percet forralták.
Az ivóvíz forralás nélküli fogyasztása úgynevezett enteriális tüneteket okozhat, gyomor – bélrendszeri panaszokkal járhat, hányás, hasmenés lehet az, ami dominálhat – mondta Dr. Papp Zoltán, osztályvezető tisztiorvos.
A szolgáltató szerint helyi problémáról van szó. A kutakról kevés vizet fogyasztottak, ezért szaporodhatott el a baktérium. Azóta kicserélték azokat az alkatrészeket, amelyekben a baktériumok tenyészhettek. Most várják a kontroll-vizsgálatok eredményét.

Még hétfőn este kétféle mintát vettünk. Vettünk egy akkreditált mintát, illetve vettünk olyan mintát, amit úgy hívnak, hogy gyorsteszt, talán azt elmondhatom, hogy a gyorsteszt szerint semmiféle elváltozás nincsen – mondta Molnár Attila, a vízművek vezetője.

Parád polgármestere szerint nincs ok a pánikra, de érdemes elővigyázatosnak lenni.

A lakosság tájékoztatása megtörtént internet illetve hangosbemondó útján, majd ezt követően kerestem a helyi háziorvost, hogy a problémára utaló megbetegedés történt-e, ő elmondta, hogy ilyen Parád településen nem történt – nyilatkozta Mudriczki József, Parád polgármestere.

A szolgáltató bízik benne, hogy az úgynevezett akkreditált minta is minden településen megfelel majd az előírásoknak.