hirdetés

Hagyó után újabb baloldali politikusok kerültek a vádlottak padjára. Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt tizenhárom főként MSZP-s, akkori VI. kerületi önkormányzati képviselő, valamint a korábbi aljegyző ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy Andrássy úti ingatlan 2004-es értékesítése ügyében – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész. Két másik Andrássy úti ingatlan eladásának ügyében a nyomozást megszüntették.

A vádirat szerint az ügyben érintett kft. 2004. június 7-én nyújtott be vételi ajánlatot az Andrássy út 3. szám alatti ingatlanra. Ez alapján Fürst György, a kerület akkori MSZP-s alpolgármestere – az ügy elsőrendű vádlottja – még ugyanazon a napon javaslatot tett a képviselő-testületnek az ingatlan elidegenítésére.

Az előterjesztésben az ingatlan vételárát a vevő ajánlatának megfelelően – “eltúlzottan hivatkozva a kiürítés, valamint a felújítás költségeire” – mintegy 328 millió forintban határozták meg. A kérdéses épület azonban egy, az önkormányzat megbízása alapján készített, az előterjesztéshez mellékelt, így a képviselő-testület által is megismert szakvélemény szerint jó állapotban volt, s hozzávetőlegesen 1,2 milliárd forintot ért.

A képviselő-testület az előterjesztés alapján, versenytárgyalás kiírása nélkül, a vevő által ajánlott vételárat teljes mértékben elfogadva az ingatlan eladásáról döntött. 

Az ügyészség szerint a vádlottak azzal, hogy az ingatlan elidegenítésére vonatkozó előterjesztést a képviselő-testület tagjaként, vagyonkezelői jogkörben megszavazták, megszegték az önkormányzati vagyongazdálkodására vonatkozó rendelkezéseket, így közreműködtek abban, hogy az önkormányzat a – bérlők által lakottan is – 902 millió forint értékű ingatlant 328 millió forintért értékesítse a kft.-nek. Az önkormányzat akkori aljegyzője pedig a határozati javaslat törvényességi felülvizsgálata során nem kifogásolta sem a vonatkozó jogszabályok megsértését (például a versenyeztetés mellőzését), sem a vételárnál figyelembe vett tényezők nem megfelelő meghatározását, és ezzel elősegítette a határozat későbbi elfogadását.

Az ügyészség szerint vádlottak a VI. kerületi önkormányzatnak mintegy 574 millió forint vagyoni hátrányt okoztak. A jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének törvény szerinti büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés. 

A fővárosi főügyész közleményében arra is kitért, a vádiratban a főügyészség indítványozta, hogy ezt az ügyet egyesítsék az Andrássy út 47. szám alatti ingatlan eladása tárgyában már bírósági szakban lévő üggyel.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője január 16-án közölte az MTI-vel, hogy újabb három – az Andrássy út 3., 8. és 52. szám alatti – ingatlan ügyében javasolt vádemelést a Budapesti Rendőr-főkapitányság. 

Ibolya Tibor fővárosi főügyész hétfői közleménye szerint az Andrássy út 8. és az Andrássy út 52. szám alatti ingatlan, valamint a terézvárosi tetőterek elidegenítése ügyében indult nyomozásokat a főügyészség bizonyítottság hiányában megszüntette.