hirdetés

Négy ember életét követelte az 1998-ban felrobbant pokolgép az Aranykéz utcában . Féltucatnyian pedig megsérültek. Sok – sok hiba történt a nyomozás során, mert a szlovák elkövetők diplomata útleveleit csak napokkal később lelték meg a rendőrök. S a szállodai szoba helyszínelése sem ment zökkenőmentesen. Anno Ivan Lexa szlovák titokminiszter által megrendelt lejárató akciójaként is felmerült ezen merénylet, Omega fedőnéven. Nos az évek alatt elhunyt majd minden elkövető. Az ügyészség most életfogytiglant kér Portik Tamásra, mint megrendelőre és Jozef Roháčra, mint végrehajtóra. 

 aranykez4

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt Jozef Roháč és Portik Tamás ellen az 1998-as, négy ember életét követelő Aranykéz utcai robbantás ügyében – közölte az ügyészség. A vád hivatalosan előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntette, az ügyészség mindkét vádlottra életfogytiglani büntetést kért. A vádirat lényege szerint az elsőrendű vádlott Roháč megbízást kapott Portik Tamás másodrendű vádlottól Boros József Károly megölésére, mert a sértett korábban terhelő vallomást tett Portikra és társaira is több bűncselekménnyel kapcsolatban. ez volt az a hírhedt 1996-os videovallomás, ami aztán kikerült a sajtóba. S ez volt talán az első vádalku is a magyar endőrség újkori történelmében. Bár anno a rendőri felső vezetés hevesen cáfolta, hogy ezen vallomás használható adatokat tartalmazott és, hogy ezt felhasználták volna valaha is. Nos a vád zerint mégis használták. Fura.

Nos a Borost megölő robbanószerkezetet a vád szerint 1998. július 2-án Jozef Roháč hozta működésbe. Na ez is érdekes. A robbantás után nem sokkal, talán pár héttel  a nyomozók tudták kik vettek részt a merényletben. Az elkövetők ugyanis szlovák diplomata útlevelekkel jelentkeztek be egy budapesti hotelbe. Sőt robbanóanyag maradványokat is tudtak itt rögzíteni,ha megkésve is. Nos hamar kiderült, hogy a merénylethez egy kis Polskit használtak, amit  Jozef Hamala vett meg és vitt a Aranykéz utcába. Az autó adásvételije is előkerült, minden. Azt is kiderítették a tűzszerész szakértők, hogy a bomba távirányítással lépett működésbe. S azt is tudni lehetett gaz később, hogy a bomba olyan működési elven ténykedik, mint az eddig használt összes robbantásos merénylet szerkezete Magyarországon. Nos Rohacot eddig más ügyben Serese Zoltán Bentleyjének a felrobbantásának kísérleténél azzal vádolták, hogy ő készítette a fel nem robbant szerkezetet. Találtak is DNS maradványt Roháctól, de rosszul tárolták a bionyítékot  így a szlovákot felmentették. Ez alapján fura, hogy Rohácot a robbantással vádolják.

mint ismeretes Portik Tamást februárban első fokon 11 évfegyházra ítélték Prisztás József meggyilkolása miatt. A nem jogerős ítélet szerint Portiknak elszámolási vitája támadt a budapesti éjszakai élet másik meghatározó alakjával, ezért adott utasítást a megölésére. Az elkövető Portik akkori testőre volt, akit első fokon tíz évre ítéltek. A szlovák Jozef Roháčot már korábban is felelőssé tették a robbantásért, de a 2002-ben lezárt nyomozásban semmit sem tudtak rábizonyítani. 2011-ben hozták ismét Magyarországra, ahol az Aranykéz utcai robbantás mellett Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolásával is megvádolták.