hirdetés

Ismét több ezren tüntettek a költségvetés elfogadása ellen a Kossuth téren, amely egyebek mellett szentesítené a magánnyugdíj-pénztárak teljes ellehetetlenítését és az újabb adók rendszerét valamint a négymillió szegényből ötmilliót csinálna. A felszólalók szerint az élelmiszerek drasztikus drágulása is elkerülhetetlen lesz a költségvetés elfogadásával. A demonstrálók szerint az Orbán-rendszer, hogy ha ezt a költségvetést elfogadja, visszafordíthatatlan károkat okoz az országnak. A felszólalók szerint a költségvetés elfogadása lesz az igazság pillanata, ahol a következő 20-30 év a tét.

 tüntetés költségvetés

A tüntetők vasárnap délután az Akadémia Széchenyi téri épülete előtt gyűltek össze, onnan indultak a Kossuth térre, ahol négy órától hallgatták meg a beszédeket. A demonstráción felszólalt Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen Facebook-csoport képviseletében, Vajda Zoltán (60ezren a MAGÁN nyugdíjukért), Nagy Emília (HAT, OHA, Hívatlanul), Székely Tamás szakszervezeti vezető és Kárpáti Tibor.

A demonstrálók a szociális ellátások szűkítése, a magánnyugdíj-pénztári szabályok átalakítása, az elfogadhatatlan árfolyamon forintosított devizahitelek, az okatásra szánt források csökkentése miatt vonultak az utcára. Nem értenek egyet továbbá az autópályák ingyenes szakaszainak útdíjazásával sem.

Vajda Zoltán főszervező a téren összegyűlteknek arról beszélt, hogy a költségvetés az “igazság pillanata”, a költségvetéssel dől el, mit is akar Orbán Viktor miniszterelnök. Szerinte a mostani “négymillió szegény” mellé jön még majd egymillió, a költségvetés elfogadásával egyebek mellett megszűnik a rendszeres szociális segély és az élelmiszerek is drágulni fognak. Szerinte most a következő 20-30 év a tét, így nincs idő kivárni, tüntetni kell, nem lehet megvárni, míg Vida lemond vagy megtanul angolul.

Székely Tamás a VDSZ szakszervezeti vezetője emberi oldalról közelítette meg a kedvezményes és a kiemelt nyugdíjat:

Azt hiszik, ha az 52 Semjén Zsolt vidáman tud madarakra vadászni, akkor a hasonló korú dolgozó is tud 50 kg-os zsákokat pakolni, három műszakban. Ha a fideszes Gulyás Gergely 32 évesen nem hiszi, hogy neki lesz nyugdíja, akkor vajon a gyermekeinknek lesz-e – tette fel a kérdést Székely.

Nagy Emília középiskolai tanárt nagy taps fogadta, az Oktatói Hálózat aktivistája azt mondta, nem fogják hagyni, hogy a költségvetéssel veszélybe sodorják a magyar társadalom jövőjét. Mint mondta, tömegeket akarnak kiszorítani a minőségi oktatásból. Szerinte kiváltság lesz az érettségi és csak a szerencsés diákok juthatnak majd a felsőoktatásba.

Ne vegyék el a szülő neveléséhez való jogát – üzente Nagy Emília. Szerinte egy ilyen költségvetéssel a nyolc általános és a Híd-program után a híd alá kerülnek a legszerencsétlenebbek.

Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen elnevezésű szerveződés vezetője arról beszélt, hogy Orbán Viktor becsapta az embereket, hiszen azt ígérte, hogy nem lesznek megszorítások, ehhez képest “burjánzanak” az újabb és újabb adók.

A világ egyetlen országa vagyunk, ahol még a szappanra is különadót vetettek ki – tette hozzá. Azt is hangoztatta, hogy az amerikai kitiltási botrány arra hívja fel a figyelmet, hogy “velejéig korrupt a rendszer”. Szerinte Rogánnak és Lázárnak féfiként kellene kiállnia, és nem a gyerekeik adóbevallása mögé bújni. “Ez nem a te őszöd, de a te Őszödöd  – mondta Gulyás Orbán Viktorra célozva.

Szólt arról is, hogy a tervezett útdíj bevezetését, az M0-ás fizetőssé tételét még a fideszes városvezetők is ellenezték, ezért azt vissza kell vonni.

A tömeg a demonstráció ideje alatt többször azt skandálta: “Európa”; “Viktátor”; “Nem hagyjuk”; “Demokráciát”.