hirdetés

Nem véletlenűl függesztgeti fel a NAV a Norvég alappal kapcsolatban álló szervezetek adószámát. Úgy tudjuk még sok sok millió eurót tudtak volna szétosztani az elkövetkezendő hónapokban a pályázóknak. Sokan el is készítetteék a pályázati anygaot, de így aligha juthatnak támogatáshoz. A norvég pénzeket kezelő négy alapítvány közül háromnak már felfüggesztette az adószámát a NAV, a Kárpátok Alapítvány után most az Ökotárson és a Demneten volt a sor. A kormány folytatja a harcot a civil szervezetk ellen.

Mora Veronika Okotars

A NAV nem tétlenkedett levélben felfüggesztette az Ökotárs és a Demnet adószámát is. A Norvég Civil Támogatási Alap pályázatait kezelő konzorcium tagjai közül már csak az Autonómia Alapítvány rendelkezik érvényes adószámmal. Csütörtökön ugye a Kárpátok Alapítvány adószámát lőtték ki, pedig a szervezetnél még sem a rendőrség, sem a KEHI nem razziázott, de egyfajta előrehozott bntetésüket megkapták, ami ugye egy demokráciában teljesen normális.
A Kárpátok adószámának felfüggesztését azzal indokolták, hogy nem működtek együtt a Kehivel. Nos ez nem volt igaz, hisz Bata Boglárka, az alapítvány vezetője akkor azt mondta, hogy a Kehinek még augusztusban elküldték a kért adatokat, csak egy kérést nem tudtak teljesíteni: az 58 támogatott szervezet adatait nem tudták kiadni, azoknak az aktáknak ugyanis nem ők az adatgazdái. A Kehi embereit a Norvég Alapok brüsszeli irodájához irányították, mivel ott kezelik a pályázók adatait. A NAV fővárosi igazgatósága az Ökotársnál és a Demnetnél egy jóval részletesebb indoklással támasztotta alá az adószám felfüggesztést, mint a Kárpátok Alapítványnál, de a két szervezet jogászai szerint nincs szó olyan mulasztásról, ami megalapozná az intézkedést .
Az adószám visszavonása azzal jár, hogy a szervezet nem jogosult adóvisszatérítésre és költségvetési támogatásra. Utóbbiba beleértendők az EU-s források is, amelyeket a magyar állam közvetítésével osztanak szét. A döntés ellen 15 napon belül lehet fellebbezni.