hirdetés

Egyre több a gyanúsított a záhonyi útlevélkezelők ügyében. A határátkelőn dolgozó rendőrök az ügyészség szerint alkalmanként 20–100 euró kenőpénzt fogadtak el a be- és kilépéskor a sofőröktől, akik a kisebb szabálysértéseket akarták így megúszni. Az ügyben volt tettenérés is. A rendőrök akár 8 évet is kaphatnak. Most újabb nyolc egyenruhás kezén kattant a bilincs. Egy kisebb városi kapitányság így már őrizetben van. 

TEK1

Már 38 gyanúsítottja van a záhonyi vesztegetési ügynek, közülük 21 embert vettek őrizetbe. A bíróság 6 rendőr előzetes letartóztatását már elrendelte, az ügyészség szerdán dönt arról, hogy kéri-e további 15 rendőr előzetes letartóztatását – mondta a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője, Simon Richárd.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat az ügyben régebb óta folytatott titkos nyomozást, mert tudta, hogy a záhonyi határátkelőn szolgálatot teljesítő rendőrök között van, aki üzletszerűen hivatali vesztegetést fogad el. Az ügyészség hétfőn csapott le, 39 helyszínen tartottak házkutatást, lefoglaltak több millió forintot és több ezer eurót, tetten értek egy útlevélkezelőt, akinél 950 euró volt. Aznap 30 embert hallgattak ki.

A Központi Nyomozó Főügyészség történetének legnagyobb egyidejű műveletében az ügyészség részéről 75-en vettek részt, a Készenléti Rendőrség 120 emberrel támogatta őket. Siker, hogy az akcióról a gyanúsítottak nem értesültek – mondta a helyettes szóvivő.

A vesztegetések alapja az volt, hogy külföldi állampolgárok, akik Magyarország területére be- vagy onnan kiléptek, „úgy érezték”, az útlevelükben 20–100 euró közötti összeget kell adniuk a magyar rendőröknek, hogy valamely kisebb szabálysértést megússzanak, például a furgon súlyának túllépését.

Az ügyészség számára is megdöbbentő volt, hogy a rendőröket az sem tartotta vissza a kenőpénz elfogadásától, hogy pár hónapja több vámost őrizetbe vettek a határátkelőnél cigarettacsempészet miatt.

Simon Richárd hangsúlyozta: a rendőrség állományában 48 ezren vannak, a NAV-nál 23 ezren, és az, hogy találnak 18 pénzügyőrt vagy 38 rendőrt, akik „elgyengültek, és a rossz utat választották”, még önmagában nem jelenti, hogy a rendőrséggel probléma lenne. Szerinte az állomány tisztességes emberekből áll.

A mostani nagyszabású akció, mint ahogy azt korábban már megírtuk,  összefüggésben van a nemrég ezen a határon lebukott NAV-osok elfogásával.