hirdetés

Úgy tűnik, az aggódó kaposváriak üzenetét megérettek. Nem lesz gumihulladék-feldolgozó Kaposváron – közölte a Kaposvári Városháza. Mint ismeretes, a nagy botrányt és vihart kavaró üzem mögött az OTP-vezér és MLSZ-elnök Csányi Sándor állt. A népszavazási kezdeményezés miatt azonban hirtelen odébbálltak. Mindez persze elkerülhető lett volna, ha a helyieket bevonták volna a tervbe és egy széles körű egyeztetést tartottak volna az üzem építéséről, de ez elmaradt.  

kaposvár tüntetés 2

A beruházó vállalat tulajdonosa jelezte a település polgármesterének, Szita Károlynak (Fidesz–KDNP), hogy – a gumihulladék-feldolgozó elleni népszavazási kezdeményezés támogatottságának hatására – nem kívánják megépíteni az ipari létesítményt Kaposváron.  Szita Károly polgármester, egyetértve a beruházó szándékával, kezdeményezte a Homatech Recycling Zrt. vezérigazgatójánál, hogy közös megegyezéssel bontsák fel a gumihulladék-feldolgozónak szánt terület értékesítéséről szóló szerződést.

A polgármester indoklásában azt írta: az üzem megvalósításának ötlete megosztotta városunk lakóit, és egy erős közösség számára, mint amilyen a miénk, ez nem jó, ezt a megosztottságot én is meg akartam szüntetni.

A városháza közleménye szerint Szita Károly ismét kiemelte: a Homatech által tervezett környezetvédelmi beruházás eredményeként – hosszú távon – Európa egyik leginkább környezetbarát, a hulladéktól teljes egészében mentesített városává válhatott volna Kaposvár, a beruházás minden környezeti és anyagi hasznával együtt. A városházi közleményben ezzel együtt leszögezték: a döntés a lakossági tiltakozások hatására született meg, a beruházás kapcsán környezetvédelmi aggályok egyik félben sem merültek fel.

A Homatech a gumifeldolgozót eredetileg Százhalombattán kívánta felépíteni 2017 májusára, idén február elején azonban közölte, új helyszínt keres, mert a lakosság és a képviselő-testület nem látja szívesen a tervezett beruházást. Szita Károly, a somogyi megyeszékhely polgármestere április elsején jelentette be, hogy Kaposváron 2018-ra gumihulladék-feldolgozó üzemet épít a Homatech Recycling Zrt. 16 milliárd forintból.  Az eredeti tervek szerint a magyar tulajdonú, projektcégként tavaly alakult Homatech már idén nyáron megkezdte volna a félszáz embert foglalkoztató üzem építését. Kaposvár polgármestere többször hangsúlyozta, olyan világszínvonalú, a környezetbarát technológia mintaüzeme létesül a városban, amely Kaposvárt a környezetvédelem és az újrahasznosítás élvonalába helyezi. Szólt arról is, hogy a városban eddig sem kapott és ezután sem kap működési engedélyt olyan cég, amely a legkisebb veszélyt is jelentheti az egészségre. Az ellenzéki pártok ugyanakkor nem sokkal a beruházás áprilisi bejelentése után tiltakozásukat fejezték ki, és követelték, hogy a fideszes városvezetés vonja vissza a feldolgozó támogatásáról szóló döntést. Érvelésük szerint a beruházás kockázatos, féltik az emberek egészségét, hiányolják az előzetes tájékoztatást, és nehezményezik, hogy a fejlesztésről nem kérték ki a lakosság véleményét.

A gumihulladék-hasznosító ellen több tüntetés is volt az elmúlt hónapokban a somogyi megyeszékhelyen, Pintér Attila, az MSZP kaposvári elnöke pedig népszavazás kiírását kezdeményezte. A kaposvári ellenzéki pártok és civilek július 14-ére 18 ezer 790 aláírást gyűjtöttek össze a gumihulladék-hasznosítóról szóló helyi népszavazás megtartásáért. Akkor a beruházó cég sajnálatát fejezte ki az ellenállás miatt, azt közölték: támogatják a népszavazás megtartását.