hirdetés

A nemzetbiztonsági adatok megőrzésének kedvez a könnyített eljárás, ám a versenyt mindenképp akadályozza. A cikk szerint az állam sokszor mondvacsinált okokból nyilvánítanak valamit nemzetbiztonságilag fontossá, hogy felgyorsítsák az eljárást. Így történt a 4-es metró befejezésénél és az e-útdíjhálózat kialakításánál is.

rendőrség

A rendőrségi épületek korszerűsítésére költött 4,22 milliárdból 9 megyei kapitányság és a TEK 27 épületét újítanák fel KEOP-támogatásból (Környezet és Energia Operatív Program). Korábbi felmésérek szerint valójában 216 épület energetikai renoválására lenne szükség, úgyhogy ez csak a projekt első üteme lesz.
A rendőrség indoklása szerint azért nem lehet közbeszerzési eljárást kiírni a felújításra, mert az épületekben folyamatosan megy a munka. A fegyverek, bűnjelek kezelését, a nyomozati munkát csak úgy tudják folytatni, ha olyan vállalkozók kapnak megbízást, akik az átvilágított cégek listáján szerepelnek. Ezzel indokolta a bizottság ülésén Kovács István, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) gazdasági főigazgatója, hogy miért ők szeretnék kiválasztani a felújító céget.
Bár a kormány már áprilisban jóváhagyta a felújítást, a bizottság csak most döntött a közbeszerzési eljárás mellőzéséről, úgyhogy a határidő igen rövid. A projektet 2015. június 30-ig be kell fejezni.