hirdetés

Újabb magyar az Everesten
2014-04-22 12:02

A pénteki tragédia után egy másik magyar hegymászó is elindult meghódítani a világ 14. legmagasabb hegycsúcsát, a 8027 méteres Sisapangmát. A szolnoki Szlankó Zoltán egy nemzetközi csapat tagjaként kelt útra, Kleinékhez hasonlóan alpesi stílusban, oxigénpalack nélkül mássza meg a Himalája kínai területen lévő hegyének legmagasabb pontját, a Főcsúcsot.

Szlankó Zoltán a harmadik magyar, aki az idei szezonban nyolcezres csúcs megmászására vállalkozik: az aradi Török Zsolt jelenleg az Annapurna 2-es táborában, míg Klein Dávid a Mount Everest alaptáborában tartózkodik. A mostani Sisapangma-expedíció magyar viszonylatban egyedülálló: a Főcsúcson még nem járt magyar állampolgárságú mászó, és a csapat tagjai olyan utat választottak, amelyen magyarok még nem is próbálkoztak.

Szlankó Zoltán legutóbb 2011-ben vágott neki a Főcsúcsnak, akkor a 6600 méter magasságban lévő második táborig jutott, társával a kedvezőtlen időjárás miatt kellett visszafordulniuk.

A Sisapangmát 1964. május 2-án mászta meg először a kínai Hszü Csing. A legtöbben az alsó központi csúcsig, a Central Peakig mennek, nem pedig a főcsúcsig, „ahová még egy hosszú, éles, kitett gerincen vezet az út”.

Az első magyar 8000-es Himalája-expedíciónak is ez a csúcs volt a célja. 1987-ben hat hegymászónak sikerült elérnie a Central Peaket. Tavaly májusban Benedek Zoltán székelyudvarhelyi születésű, osztrák állampolgárságú hegymászónak sikerült feljutnia a Főcsúcsra. Szintén 2013-ban Lesták Erzsébet első magyar nőként jutott fel a Központi csúcsra.