hirdetés

Fehérváron egy kórházban, Debrecenben egy idősotthonban találtak koronavírusos betegeket. Ráadásul egy újabb gólyatábort sem kímélt meg a vírus. Lassan de biztosan újra terjed a vírus Magyarországon is, és az iskolakezdés még csak most jön.

 

Két betegnek pozitív lett a koronavírus-tesztje, ezért látogatási tilalmat vezettek be a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban – közölte az intézmény szerdán a honlapján.

Azt írták, hogy az óvintézkedésre a betegek és hozzátartozóik egészségének védelme érdekében van szükség.
Négy lakó és egy ápoló kapta el a koronavírust Debrecenben a Pallagi úti idősotthonban- jelentette be a város fideszes polgármestere.

Ezzel ötre emelkedett a fertőzöttek száma – jelentette be Papp László fideszes polgármester. Az otthonban augusztus 14-én látogatási tilalmat rendeltek el, öt nappal később egy hasi fájdalomra panaszkodó lakót vittek a mentők kivizsgálásra, akinek aztán pozitív lett a PCR-tesztje. Ezután az önkormányzati fenntartású intézményben mindenkit leteszteltek, 405 ember közül egy dolgozónál és három lakónál mutatták ki a fertőzést.

Az idősotthon dolgozója házi karanténban van, a négy gondozottat a Kenézy Gyula egyetemi kórház infektológiai részlegében kezelik, mindenki jól van – tette hozzá Papp.

Az idősotthont fertőtlenítették, azokat, akik közvetlenül érintkeztek a fertőzöttekkel az otthon izolációs részlegében helyezték el megfigyelésre. Az önkormányzat azt kérte a járványügyi hatóságoktól, hogy a teljeskörű tesztelést két héten belül ismételjék meg.

Négy, a Budapesti Corvinus Egyetemen bükkszéki gólyatáborában részt vevő hallgató a koronavírusra utaló tüneteket tapasztalt magán, az első elvégzett tesztek eredménye mindegyikük esetében pozitív lett.

A tájékoztatás szerint a fertőzésekről értesítették a Nemzeti Népegészségügyi Központot, a kontaktkutatásban érintett hallgatókat a hatóság külön úton fogja felkeresni.

A Corvinus Egyetem vezetősége úgy döntött, hogy nem engedélyezi az erre a hétre tervezett mesterszakos gólyatábor megtartását.

A szeptember elejére meghirdetett KÖZGÁZ Gólyabuli 2020 nevű rendezvény törlsét és is kéri az egyetem, amit az óbudai Symbolban tartanának kettő, külön-külön 500 fő befogadására képes teremben úgy, hogy biztosítják az átjárást a két terem között figyelve a termenkénti létszámlimitre, így 1000 embert buliztathatnának egyszerre.

 

( CS.T.)